Društvo

8. 5. 2023. / 12.10

„Zaustavite nasilje“: Protest prosvetnih radnika u Beogradu

Predstavnici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije smatraju da je ostavka dosadašnjeg ministra obrazovanja Branka Ružića dobar, ali ne i dovoljan korak za potpune promene

Protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije okupio je danas u Nemanjinoj ulici u Beogradu ne samo zaposlene u školstvu, već i građane koji su došli da im daju podršku posle nezapamćene tragedije u novijoj Srbiji.

Predsednik NSPRS Dušan Kokot izjavio je da prosvetni radnici ne žele više samo kozmetičke, već suštinske promene. S tim u vezi, ostavku ministra obrazovanja Branka Ružića označili su kao korak u dobrom pravcu, naglasivši isto tako da on i nije dovoljan za potpunu promenu.

Sindikat traži izmjene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Naime, NSPRS još u decembru prošle godine Ministarstvu prosvete dostavio tri zahteva, a u predloženim izmenama zakona nije usvojena nijedna od tih preporuka.

Predložene mere su, podsetio je Kokot, uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, jer su se one, kako je naveo, zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, i da se krivičnim zakonikom dodatno zaštite prosvetni radnici.

Predviđeno je da se učesnici protesta prošetaju do zgrade Vlade Srbije, gde će takođe ostaviti svoje zahteve.

Kokot je rekao i da će po završetku skupa ispred Vlade učesnicima protesta biti upućen poziv da mirno prošetaju do OŠ "Vladislav Ribnikar“ i "iskažu tugu i bol zbog onoga što se prošle nedelje tamo desilo“.

Kokot je rekao i da su u subotu poslali dopis ostalim sindikatima prosvete da se pridruže protestu, ali da odgovora nije bilo.

Zaposleni u prosveti, koji su članovi više sindikata, obustavili su rad u školama u četvrtak i petak širom Srbije, nakon što je učenik (13) Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu.

I.Đ./Nova.rs/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu