Pregovori Beograda i Prištine

Foto: Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

2. 9. 2022. / 18.00

Zavetnici, Novi DSS, Dveri: Nema više uzmicanja na Kosovu

Dok naprednjačka vlast ustupke Srbije u pregovorima sa Prištinom predstavlja kao pobedu, a tzv. građanska, prozapadna opozicija uglavnom izbegava da se oglašava na temu Kosova, poruka partija patriotskog bloka je neuvijena i svima razumljiva: nema više popuštanja "privremenim institucijama" u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti su, uz svesrdnu asistenciju predstavnika EU i SAD i zauzimanja čvrste pozicije NATO-a, postigli sporazum o ličnim dokumentima, ali je ostalo otvoreno pitanje registarskih tablica, tj. preregistracija vozila u vlasništvu Srba sa Kosova sa srpskih na RKS – Republika Kosovo – tablica. Procenjuje se da takvih vozilla ima oko 9000.

Kancelarija za KiM pri Vladi Srbije oglasila se ranije da je Srbija bila spremna na statusno neutralne oznake “KS”, ali da je Kurti to kategorički odbio.

Ne sme se više popuštati

Prihvatanje Beograda da kosovski Albanci pored ličnih karata, koje su izdale od Srbije nezavisne kosovoske institucije, na teritoriju centralne Srbije Albanci ulaze sa automobilskim oznakama "nezavisnog“ Kosova bilo bi neprihvatljivo, smatra predsednica srpske stranke “Zavetnici” Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona objašnjava za portal “Vremena” da bi se na taj način poslala poruka da je Beograd spreman da “nastavi sa popuštanjem”, što bi Prištinu “ohrabrilo da postavlja nove zahteve”.

Kaže da je glavni cilj Prištine da natera Beograd da prihvati reciprocitet u odnosima sa “svojom južnom pokrajinom”, a dogovor o ličnim kartama je “bio samo prvi korak”

Koliko će postizanje sporazuma oko dokumenata imati uticaja na eventualno popuštanje Prištine oko preregistracije, ostaje da se vidi. Šef evropske diplomatije Žozef Borelj izjavio je da očekuje da se dogovor postigne do 31. oktobra, rok koji je Kurti dao kosovskim Srbima da se "oslobode nasleđa Slobodana Miloševića“  i "legalno“ registruju svoje automobile na Kosovu.

Nema mesta za novi kompromis

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže za portal “Vremena” da Kurti radi ono što je iz “njegove perspektive ispravno”, a to je da “zaokružuje njihovu takozvanu državnost”. Kako objašnjava, problem je u pregovaračkoj postavci svih srpskih vlada još od 2008. godine koja je “pogrešna”, jer zapravo “stalnim ustupcima olakšava posao albanskim secesionistima”.

Miloš Jovanović / Foto: Tanjug/Zoran ZestićFoto: Zoran Žestić/Tanjug

Smatra da je dobro što je i Vučić priznao tu činjenicu, rekavši da će uvek biti “neka krivina i neki datum”. Jovanović smatra da mora da se promeni polazišna osnova Srbije i da se, ako bude trebalo, “zategne”. Kaže da njima nije do sukoba, ali ako nekome jeste “da budu svesni da do sukoba može doći”.

Na pitanje koje je njihovo rešenje, lider novog DSS-a kaže da “nema više mesta za kompromise”, te da treba insistirati na vraćanju u pravne okvire koji su postignuti 1999. godine i Rezoluciju 1244. “Do sada se kupovalo vreme”, kaže Jovanović i dodaje da smo sve bliži tome da će kosovski Albanci do kraja zaokruživati svoju državnost, da će na red doći pitanje “zdravstva”, “obrazovnog sistema”…

Zaključuje da je “apsolutno moguće” resetovati postavku za pregovore, ali da je drugo pitanje da li smo mi “spremni i kadri za to”.

Briselski pregovori uvek na štetu Srbije

Boško Obradović / Foto: Tanjug/Jadranka IlićFoto: Jadranka Ilić/Tanjug

Da prihvatanje registarskih tablica sa oznakama RKS, ali i ličnih dokumenata, “vodi ka nezavisnosti Kosova” slaže se i lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović. Kaže da za njih treba da bude validno samo ono “iza čega stoji država Srbija”, Ustav i Rezolucija 1244.

Obradović smatra da je aktuelna vlast dovela Srbiju u ovu “lošu situaciju”, vodeći pregovore u Briselu koji se “uvek završe na našu štetu”. Dodaje da ne postoji ni jedan jedini primer da su u Briselu dogovorili nešto što je u “srpskom državnom i nacionalnom interesu” na Kosovu i Metohiji.

Lider Dveri objašnjava da je jedino rešenje povratak teme KiM u Savet Bezbednosti, gde Srbija ima saveznike u Rusiji i Kini.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu