Srbija protiv nasilja

Foto: Fonet

22. 7. 2023. / 21.43

Završen 12. protest „Srbija protiv nasilja, student Dimitrije prekinuo štrajk glađu

„Narode, samo sloga će nas spasiti. I pištaljka je jača od pendreka. Gospodine predsedniče, molim vas kao čoveka, ispunite zahteve protesta ‘Srbija protiv nasilja’. Narod ovo neće da trpi“, rekao je student Dimitrije Dimić.

Protest "Srbija protiv nasilja“, 12. po redu, završen je u subotu uveče oko 22 časa govorima građana i studenta Dimitrija Dimića koji je šest dana štrajkovao glađu. On, je međutim, u subotu uveče, na molbu prisutnih ljudi na protestu prekinuo sa štrajkom i kolima hitne pomoći je odvezen na preventivni pregled.

Učesnici skupa krenuli su u tzv. "medijsku šetnju", do zgrade Radio televizije Srbije od Doma Narodne Skupštine.

Student prava Dimitrije Dimić, koji je šrajkovao glađu na Andrićevom vencu, zahtevajući da ispuni zahteve protesta Srbija protiv nasilja, pozvao je u govoru na protestu "Srbija protiv nasilja" ispred RTS-a predsednika Aleksandra Vučića da ispuni zahteve građana.

"Narode, samo sloga će nas spasiti. I pištaljka je jača od pendreka. Gospodine predsedniče, molim vas kao čoveka, ispunite zahteve protesta ‘Srbija protiv nasilja’. Narod ovo neće da trpi“, istakao je Dimić pred okupljenim građanima.

Među zahtevima protesta koji su istaknuti nakon njegovog prvog održavanja u maju, nakon dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca u kojima je stradalo 20 osoba, su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta, čiji su tehnički organizatori stranke iz dela proevropske opozicije, traže i smenu svih članova saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi uz obrazloženje da "promovišu nasilje“, kao i smenu rukovodstva Radio televizije Srbije.

Narodni poslanik Pokreta slobodnih građana i član Anketnog odbora o masovnim ubistvima u Srbiji Pavle Grbović rekao je za N1 da je to telo formirano glasovima većina u plenumu, i da samo u plenumu može da bude rasformirano.

Grbović je kazao da je razumljivo da roditelji žrtava imaju bojazni, i da ne moraju da znaju šta je uloga i funkcija Anketnog odbora, ali je izrazio uverenje da njihovi pravni zastupnici i predstavnici vlasti to znaju.

"Anketni odbor se ne bavi izricanjem sankcija, nego društvenim okolnostima koje su kreirale atmosferu da se ti zločini dogode", rekao je Grbović.

M.J.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu