Politika

Čekaju do ispunjenja zahteva: Protest ratara

Foto: FoNet

20. 5. 2023. / 15.19

Završen sastanak poljoprivrednika: Do 20 časova će odgovoriti na ponudu Vlade

Nakon šestočasovnog sastanka, poljoprivrednici koji peti dan blokiraju puteve u više gradova, dobili su ponudu o kojoj će odlučiti do večeras. Prema ranijoj odluci, blokada traje dok se ne ispune svi zahtevi

Sastanak poljoprivrednika u Vladi Srbije završen je nešto pre 15 časova. Predstavnici vlasti uputili su ponudu poljoprivrednicima, a očekuje se da oni večeras do 20 časova na nju odgovore, javlja RTS.

Sastanak je počeo danas u 9h.

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika, koji danima protestuju u više gradova jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi, sastali su se u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i ministrom finansija Sinišom Malim. Istovremeno, poljoprivrednici su blokirali puteve na više mesta širom zemlje.

Nije poznato šta im je na sastanku ponuđeno, zato što je takav dogovor između poljoprivrednika i Vlade.

Kako su ranije najavili, blokade puteva će trajati do potpunog ispunjenja zahteva.

Poljoprivrednici su od vlade Srbije tražili da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevali su i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Poljoprivrednici su zatražili i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

Njihov zahtev je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Ranije danas, Zvižduci poljoprivrednika, dobacivanje "Ua“ i trubljenje parkiranih traktora dočekalo je ministarku poljoprivrede Jelenu Tanasković danas na otvaranju jubilarnog 90. Sajma poljoprivrede u Novom Sadu.

"Zviždimo jer je odnos prema nama sraman, ni prošlogodišnja obećanja nisu sva ispunjena, niti sve subvencije isplaćene, posebno nisu za suncokret. Više nas neće prevariti“, kažu iz Inicijative, koja okuplja sedam udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Šumadije.

Kako kažu, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije prethodnih dana prvo su odbili sve njihove zahteve a potom pokušali, da ih prevare dovođenjem nekih drugih udruženja poljoprivrednika sa kojima su postigli "navodni dogovor“.

Zbog svega toga blokade puteva i danas traju, iako su u Vladi Srbije bili u toku pregovori njihovih predstavnika.

S.Ć./RTS/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu