Srbija protiv nasilja

Svi zajedno: Današnji protest u Beogradu

Foto: Tanjug

17. 6. 2023. / 21.39

Završen sedmi protest: Četiri grada zajedno, za život bez nasilja

Današnji protest jeste radikalizovan u odnosu na prethodne, ali ne zbog blokiranih puteva, već zato što građani četiri najveća grada zajedno brane državu od nasilja. Studenti i svi mladi bili su lideri i današnjeg protesta

"Ispunili smo naš cilj, ispunili smo celu Ulicu kneza Miloša", kazala je na Autokomandi studentkinja učesnicima protesta u Beogradu, i time označila da je današnji protest završen.

Studenti i svi mladi, bili su lideri i današnjeg protesta.

Građani su večeras u Beogradu, iako to nije bilo planirano otišli i na most Gazela.

Prošle nedelje je najavljeno da će današnji, sedmi protest biti radikalniji. Onda je u sredu definisano da će to biti blokiuranje puteva i proširenje protesta. Danas, kad je taj cilj ostvaren, kad su putevi blokirani, videlo se da je najveća i zaista impresivna radikalizacija ovog protesta u odnosu na prethodne to zajedništvo građana koji u četiri najveća grada Srbije traže da žive u zemlji bez nasilja, bez podela, u pravednoj zemlji.

Mladi BeogradaFoto: Tanjug

"Upomoć, davimo se u Vučićevim lažima!" pisalo je na jednom od transparenata u Kragujevcu.

"Mi smo ovde da sistem uspostavimo, da ga promenimo. U ovom protestu i jest ideja da se svi skupimo, sada je četiri grada sledeći put će biti još više gradova i na kraju će Srbija da stane. Tu poruku mi želimo da pošaljemo da nema više pojedinaca, da jedino to možemo da uradimo zajedno", rekao je Nikola Nešilić iz pokreta "Zajedno".

Narodni poslanik Miroslav Aleksić  rekao je u Beogradu da "ovaj broj ljudi sedmi put zaredom potvrđuje kakva je energija među građanima Srbije. Što se tiče radikalizacije, mi danas u ta četiri grada ćemo blokirati saobraćajnice, to je za ovu nedelju. Sledeće nedelje će biti još, ili će stati nasilje ili će stati Srbija. Ili će vlast ispuniti zahteve, ili će Srbija morati da stane".

U Nišu su kolonu predvodili studenti.

Asistent na Matematičkom fakultetu Vukašin Stanojević, koji se obratio na skupu, podsetio je da je moralna i građanska dužnost da se ustane protiv nasilja.

"Ne zaboravite, što veći ugled, to veća moć i veća odgovornost. Zato je izuzetno bitno da ovaj protest pored glumaca podrži što veći broj profesora i muzičara i ja ih pozivam da stanu uz nas", kazao je Stanojević.

U Novom Sadu, profesorka Vesna Rakić Vodinelić rekla je da su "Aleksandar Vučić i njegova stranka preuzeli su državni suverenitet. Kad je nasilje kulminiralo nezapamćenom tragedijom, očekivali smo adekvatnu reakciju koje nije bilo. Umesto toga, dobili smo mantru Ane Brnabić da sistem nije pao. To je bedan izgovor".

Večeras oko 19 časova, nakon prvog sata sedmog protesta "Srbija protiv nasilja", iz kabineta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića javljeno je da će se obratiti sutra, u nedelju 18. juna, u 10 časova. Povod novog vanrednog obraćanja predsednika Srbije nije naveden.

U to isto vreme vreme, u Beogradu građani su uveliko bili na putu ka Mostarskoj petlji kako bi blokirali saobraćaj, a u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu ka krajnjim tačkama protesta u tim gradovima.

S.Ć./ N1/Danas/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu