Vesti

Čovek sa plakata: Veran Matić

Foto: FoNet

30. 6. 2022. / 13.20

Zazidan radio u Vranju: Kladionica protiv novinara

Olivera Vladković nije htela da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice, pa je posle toga vranjski OK Radio zazidan. Firma „Polet“ odbila je da sruši zid uprkos nalogu građevinske inspekcije. Kao dodatak svemu, grad je bio oblepljen plakatama sa likom Verana Matića

Zid kojim je zazidan OK Radio u Vranju nije uklonjen, zato što se juče u zakazano vreme radnici "Poleta“ nisu pojavili. Umesto njih, ispred prostorija ovog medija bili su ljudi Dejana Nikolića Kantara, za koga se sumnja da stoji iz ovog zazidavanja, a koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog pretnji Oliveri Vladković, vlasnici Ok Radija.

“Zazidavanje ” je izvedeno posle niza pretnji koje su dobijali vlasnica radija Olivera Vladković i zaposleni.Vlasnica OK radija Olivera Vladković je odbila da potpiše saglasnost za izgradnju kladionice kao nelegalnog objekta, uz zgradu u kojoj su OK radio i kafić “No comment” i prijavila ovu bespravnu izgradnju inspekciji.

Nakon toga, pristizale su joj pretnje, prostorije radija su bile isprskane farbom, a prozori zazidani. Zbog pretnji Oliveri Vladković je Dejanu Nikoliću Kantaru određen jednomesečni pritvor.

Građevinska inspekcija je donela odluku o rušenju zida.

Firma "Polet“, koja je juče trebalo da otkloni ovu bespravnu gradnju, izabrana je u procesu javne nabavne, ali su, rekla je Olivera Vladković, odbili da to urade neposredno pre zakazanog posla. Vladković smatra da su podlegli pritisku. "Opština mora dati pisano obrazloženje u kome će biti jasno navedeno zbog čega je firma otkazala rušenje ovog nelegalnog objekta”, rekla je vlasnica OK radija.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je za Udruženje novinara Srbije da mu je načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u Vranju Boban Atanasijević napisao da je vlasnik firme “Polet” Dragan Mitić, u sredu, pred kraj radnog vremena, Gradskoj upravi dostavio akt s obaveštenjem da je sprečen da danas pristupi rušenju građevinskog objekta kraj OK radija.

Prema Matiću, gradonačelnik Vranja Slobodanom Milenkovićem je rekao da će grad raskinuti ugovor sa "Poletom“ i da će u najkraćem roku pronaći nove izvođače radova za realizaciju rešenja građevinske inspekcije.

Matić je istakao da današnje odbijanje da se sruši bespravno izgrađeni objekat govori o snazi organizovanog kriminala u Vranju.

"Institucije na lokalnom nivou ne mogu se izboriti sa ‘kriminalnom hobotnicom’. Ako se ne pokrene široka skupina koja će uključivati i finansijsku policiju, Poresku upravu, Tužilaštvo sa najvišeg nivoa, može se dogoditi da organizovani kriminal izađe iz ove situacije još jači. To ne ugrožava samo slobodu medija već i celokupni pravni poredak”, rekao je Matić.

Nekoliko dana pre nego što je očekivano rušenje zida, Vranje je oblepljeno plakatama sa Matićevim likom.

Danas je javljeno da je policija identifikovala četiri osobe, od kojih je dve privela. Određeno im je zadržavanje do 48 časova i kod njih su tokom pretresa pronađeni telefoni i garderoba iskorišćeni za izvršenje krivičnog dela. Za preostalom dvojicom počinilaca se i dalje traga, a identifikovan je i organizator. Kako FoNet saznaje, informacija o ovom slučaju prosleđena je Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara.

S.Ć./FoNet/ javniservis.net

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu