Srbija, Kosovo i Zapad

Foto: Marija Janković

23. 1. 2023. / 9.47

Zdravko Ponoš: Vučićeve ratne igre alibi za potpisivanje sporazuma o Kosovu

Kooperativnost sa EU i SAD po pitanju Kosova predsedniku Srbije i SNS-a treba da omugući da još neko vreme ostane na vlasti

Predsednik Pokreta SRCE Zdravko Ponoš izjavio je da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ispunjenje obećanja na temu Kosova, koje je dao 2012. kad je preuzimao vlast, a koja sad mora da ispuni, treba “konstruktivna levica i kontrolisana desnica” i poručio da SRCE "neće da bude ni jedno ni drugo".

"Đavo nije došao ni po svoje ni po njegovo, došao je po naše” rekao je Ponoš, aludirajući na Kosovo, na osnivanju Gradskog odbora Pokreta SRCE u Vranju. Onima koji danas vladaju Srbijom najvažnije je "da se taj đavo ne vrati kasnije po njih", rekao je bivši šeg Generalštaba,  te da su "ratne igre, podizanje borbene gotovosti i priče o 5.000 specijalaca" bile samo pripreme za potpisivanje bilo kakvog sporazuma ne bi li ga građani prihvatili “samo da ne bude rata”.

Naglašavajući kako se još ne zna šta piše u predloženom nemačko-francuskom sporazumu, šta je već dogovoreno, a ni šta stoji  u raznim aneksima, Ponoš je istakao kako je "očigledno da Vučiću uloga garanta njegove realizacije treba da obezbedi da ostane na vlasti još neko vreme".

U saopštenju Pokreta SRCE stoji da "Vučićev režim ne zaslužuje podršku ni oko čega zbog načina na koji je vladao Srbijom 10 godina" i zbog toga što nije poštovao i držao reč, te da je Vučiću cilj da posle potpisivanja sporazuma ne bude proglašen izdajnikom, pa zato one koji mu se protive unapred proglašava izdajnicama.

I dalje: istupi državnih i stranačkih funkcionera Srpske napredne stranke i pisanje režimskih medija u celoj situaciji nemaju veze sa odbranom Kosova, nego da odbranom Vučića.

"Da se oni bave odbranom Kosova, angažovali bi stručnjake za međunarodne odnose i međunarodno pravo. A oni su angažovali Marjana Rističevića, Nebojšu Krstića, (Dragana) Vučićevića, Sandru Božić,”, kaže Ponoš, a “oni nisu stručnjaci za odbranu Kosova, već za odbranu Vučića", a  “podrška Vučiću nije podrška Srbiji, nego njemu da bi ostao na vlasti”.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu