Zdravstvo

Foto: Tanjug

30. 10. 2023. / 19.15

Zdravstveni radnici nisu dobili obećani posao

Do 1. januara će se znati ko će dobiti stalan posao od medicinskih radnicika koji su bili angažovani tokom korone, iako je Vlada pre dva meseca obećala da će ih sve zaposliti

Dva meseca pošto je Vlada usvojila zaključak kojim je obećala stalno zaposlenje medicinskim radnicima koji su bili angažovani tokom pandemije koronavirusa, oni i dalje čekaju na rešavanje svog statusa.

Zaključak o primanju u stalni radni odnos medicinskih radnika Vlada je donela 31. avgusta i najpre je ograničila na one koji su na radu u vreme korone proveli godinu i šest meseci, ali je 14. septembra promenila zaključak i donela odluku da se to primeni na sve koji su bili zaposleni po bilo kom osnovu, znači i na administrativne radnike, vozače i ostale.

Generalni sekretar sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga Mladen Filipović pozvao je Vladu i Ministarstvo zdravlja da hitno sprovedu taj zaključak, pogotovu imajući u vidu da u većini zdravstvenih ustanova postoji manjak zaposlenih.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić navela je da je stiglo čak 9.500 zahteva za stalni radni odnos, a da će selekcija biti napravljena najkasnije do 1. januara.

Sindikat "Sloga“ smatra da je taj rok neopravdano dug i da sve može da se završi za mesec dana.

Infektolog Dragan Delić, gostujući na N1 ocenio je da su "Lekari i sestre koji su radili u vreme koronavirusa naučili celokupnu medicinu“, doveli su u pitanje i svoj život, i žrtvovali i svoje slobodno vreme i zanemarili porodice, i "da su zaslužili da budu primljeni za stalno.“

Rekao je da "ako ova zemlja može da odvoji po 2.000 evra za pripadnike specijalnih snaga, zašto to ne može za učiteljicu ili zdravstvenog radnika, znači novca ima, samo je pitanje domaćinskog poslovanja i pravednog raspoređivanja tih sredstava“.

Po rečima Dragana Delića država je "potrošila 46 miliona evra na fabriku Sinofarm vakcine koja ne postoji. Ne znamo koliko je potrošeno na 1.200 aspiratora, a u piku pandemije nam je bilo potrebno 400, takvih primera ima mnogo“.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu