Društvo

Foto: A. Anđić

20. 9. 2023. / 19.53

Zeleno-levi front: Vrtići skuplji zbog Šapića

Odluka gradskih vlasti da se povećaju subvencije za sve vrtiće – i državne i privatne u iznosu od 28.140 dinara je samo još jedan pokazatelj „nesposobnosti da se reše krize koje nam se dešavaju“, ocenjuje partija Zeleno-levi front. Iako će boravak dece u državnim vrtićima biti besplatan, za decu u privatnim neće jer su pojedini još letos najavili da će podići cene

Povećanje subvencija za državne i privatne vrtiće, kao populistička mera vlasti Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, dovelo je do poskupljenja privatnih vrtića. To znači da će roditelji morati da izdvajaju značajan deo budžeta da bi im deca išla u vrtić, saopštio je danas Zeleno-levi front.

"Svaka populistička mera Šapića koju on predstavlja kao simbol brige o građanima, zapravo je zamagljivanje nesposobnosti da se reši bilo kakav problem. Za izgradnju deset vrtića vam je potrebno oko 20 miliona evra. Tu količinu novca je gradonačelnik bacio na bespotrebne vaučere i tendere za njemu bliske ljude”, piše u saopštenju.

Istaknuto je da se tokom prethodnih deset godina vlasti SNS-a i SPS-a smanjivao broj državnih vrtića, dok se broj privatnih povećao čak tri puta, vidi partija kao problem i zaključuje da u Beogradu "ne postoji mesto u državnim vrtiću za svako dete“.

Podsećamo, gradonačelnik je nedavno izjavio da što se tiče državnih vrtića roditelji viđe neće morati da plaćaju boravak dece, ali kada je reč o privatnim refundiraće se sav novac roditeljima u vrednosti državnog vrtića. Međutim, naglasio je da "na njihovo poskupljenje ne možemo da utičemo“.

Pročitajte još Vrtići ipak neće biti skroz besplatni za sve

Kako Zeleno-levi front ocenjuje, problem leži u tome što su gradske vlasti "nesposobne da rešavaju krize koje nam se dešavaju“, a to je glavni razlog zašto su nam neophodni izbori.

"Državni vrtić za svako dete je standard kome treba da težimo, a mi imamo plan kako da to sprovedemo i to će biti naši prvi koraci kada dođemo na vlast u Beogradu“, zaključuje se u saopštenju.

Obaveštenje da ih čeka povećanje cene tokom leta dobili su i roditelji dvoje dece koja idu u privatni vrtić na Novom Beogradu.

"Cena je podignuta sa 30.000 dinara na 35.000 dinara“, kaže za N1 mama dvojice dečaka i dodaje da su u "neravnopravnom položaju u odnosu na državne vrtiće“, iako "nemaju uzbora jer su im deca odbijena više puta zbog nedostatka mesta“.

Prema rečima druge majke, u još jednom privatnom vrtiću na Novom Beogradu cena je podignuta između 6.000 i 10.000 dinara. Ona kaže da je taj vrtić, pored podizanja cene, dodao i "aktivnosti koje se ranije nisu naplaćivale, a sada se naplaćuju“.

Ekonomska cena vrtića u Beogradu za 2023. godinu je rešenjem gradskih vlasti još u 2022. utvrđena na nivou od 28.140 dinara. Pošto grad subvencioniše 80 odsto ekonomske cene, što je 22.512 dinara, roditelji dece koja pohađaju državne predškolske ustanove na nivou Beograda plaćaju najviše 5.628 dinara mesečno.

To funkcioniše po sledećem principu – roditelj privatnom vrtiću uplaćuje punu cenu, koja se kreće oko 31.000 dinara i više, a Grad Beograd roditelju refundira subvenciju u iznosu od 22.512 dinara. To znači da boravak deteta u privatnom vrtiću mesečno košta oko 8.500 dinara, pa naviše, već u zavisnosti od cene konkretnog vrtića.

A.E/FoNet/N1

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu