Vesti

U pratnji dronova: "Soko"

Foto: Nenad Mihajlović/Tanjug

15. 6. 2022. / 9.14

Železnica u Srbiji: Kamenovanje, skidanje kablova i krađa ograde

“Soko” je ponovo kamenovan, a duž pruge nestaje metalna ograda. Ministar Tomislav Momirović preti kaznama do osam godina zatvora svima koji uništavaju društvenu imovinu i ugrožavaju saobraćaj

Ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je u utorak za K1 televiziju da pojedinci kamenuju vozove, da je to čist vandalizam i da će morati da angažuju dronove koji će pratiti voz "Soko“ na liniji Beograd-Novog Sada. Kaže da je formirana Radna grupa sa pripadnicima Ministarstva unutršanjih poslova koja je već ima rezultate.

Brzi voz “Soko” kamenovan je pre nekoliko dana po drugi put, nakon što je napustio stanicu Zemun. Takođe je oštećen i BG-e voz. Pored ovog vandalizma, u poslednje vreme se dešavaju krađe metalnih ograda uz prugu. Radna grupa je do sada uhapsila nekolicinu vandala i lopova, ali i jednog radnika “Železnice”. Momirović je obećao da će goniti i sankcionisati sve koji “uništavaju društvenu imovinu”.

On je podsetio da su kazne za oštećenja na železničkoj infrastrukturi visoke, te da mogu ići i do osam godina zatvora, jer se radi o “ugrožavanju saobraćaja i mogućnosti gubitka života”. Kako je rekao, brzu prugu između Beograda i Novog Sada je za tri meseca koristilo više od 400.000 ljudi. Pozvao je putnike da se vrate vozovima smatra da cena karte od 400 dinara na relaciji Beograd-Novi Sad nije neodrživa.

Bizarne krađe na srpskoj železnici nisu ni novost ni retkost. Već godinama unazad nestaju kablova koji u sebi sadrže bakarne žice. Zna se da iza toga stoje organizovane grupe, koje na unapred određenim lokacijama, često na pruzi Beograd-Bar, presecaju strujne kablove da bi kasnije izvadili bakar i prodali ga na otpadu. Zbog zarade od nekoliko destina evra maprave štetu od nekoliko hiljada evra.

Takođe, na tranzitnom vozu iz Turske za zapadnu Evropu, koji prevozi bakarne anode, dolazilo je u nekoliko navrata do krađe anoda. Kada bi se voz zaustavio ili potpuno usporio na lopovima dobro poznatim lokacijama, oni bi isekli ogradu koja štiti materijal i odneli koliko mogu da natovare. Vrlo je verovatno da su za ovakve poduhvate morali imati logističku podršku nekog ko je zaposlen u Železnici Srbije.

Momirović je istakao i da veruje da će kandidat Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić “u što kraćem roku” biti izabran za gradonačelnika Beograda , što je važno, objašnjava, da bi se nastavili svi započeti projekti poput Beogradskog metroa, obilaznica oko Beograda ili BG-e voza.

F.M./K1/N1/RSE

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu