Svet

Najveća železnička nesreća u Grčkoj: Mesto sudara vozova

Foto: AP

1. 3. 2023. / 19.50

Železnička nesreća u Grčkoj: Ministar podneo ostavku

Kostas Karamanlis podneo je ostavku zbog sudara putničkog i teretnog voza u kojoj je poginulo najmanje 42 osobe. Uzrok nesreće se ispituje, šef železničke stanice negira krivicu

Grčki ministar infrastrukture i transporta Kostas Karamanlis podneo je danas ostavku, zato što se putnički voz sa više od 350 ljudi sudario sa teretnim vozom u Tempiju, u centralnoj Grčkoj. U ovoj železničkoj nesreći poginule su najmanje 42 osobe, a 130 je povređeno.

Među njima je najviše mladih.

Kako se vidi na snimku, vozovi su se našli na istom koloseku i išli su brzinom od 166 kilometara na sat. Uzrok nesreće je zasad nepoznat. Reč je o savremenoj pruzi s dva koloseka, pa je moguće ili da je posledica ljudske greške. Uzrok sudara još nije poznat, a policija je saopštila da je uhapsila šefa železničke stanice. Protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo iz nehata i nanošenje teških telesnih povreda iz nehata. Šef stanice, koji je zadužen za signalizaciju, negirao je bilo kakvu grešku i za nesreću je okrivio mogući tehnički kvar.

Ovo je najteža železnička nesreća u Grčkoj u poslednjih nekoliko decenija.

Ministar Kostas Karamanlis je saopštio da smatra da je njegova "dužnost" da se povuče "kao osnovni pokazatelj poštovanja prema sećanju na ljude koji su nepravedno poginuli", piše Asošiejted pres.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je danas, nakon što je obišao mesto nesreće, sudar opisao kao "neopisivu tragediju" i izrazio iskreno saučešće rođacima žrtava.

"Naša dužnost sada je da lečimo ranjene i da budemo uz njih. Mogu jedino da garantujem da ćemo otkriti uzroke ove tragedije i učiniti sve što je u našoj moći da se to više nikada ne ponovi", napisao je on na svom Tviter nalogu.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu