Mediji

Novi predsednik NUNS-a: Željko Bodrožić

Foto: FoNet

20. 5. 2023. / 17.00

Željko Bodrožić: Aktuelna vlast ometa rad novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije reizabralo je Željka Bodrožića za predsednika, i objavilo proglas kojim se traži novi Savet REM-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas je na redovnoj skupštini reizabralo Željka Bodrožića za predsednika. Od 103 člana, dobio je 96 glasova.

Željko Bodrožić je stalni saradnik "Vremena“.

Takođe, NUNS je objavio proglas kojim se traži poštovanje zakonitosti u medijskoj sferi.

Konstatovano je da se zahtevi javnosti na protestu u vezi sa Regulatornim telom za elektronske medije preklapaju sa zahtevima stručne javnosti, medijskih organizacija i civilnog sektora, navodi se u proglasu.

Traži se da se formira novi Savet REM i od njega se očekuje posvećenost demokratskom odlučivanju, a isključivanje svega vulgarnog i štetnog, navodi se u proglasu.

Zahteva se od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da dosledno primenjuje regulativu na štampane medije koje su u njegovoj nadležnosti.

Na ovaj način mogu da se smanje tenzije i doprinese ukupnom demokratskom razvoju Srbije, ocenjuje se u proglasu.

Bodrožić je na Skupštini NUNS-a  ocenio da je okruženje u kojem rade novinari neprijateljsko i da aktuelna vlast na sve načine pokušava da ometa rad.

"No, s obzirom da režim predvođen predsednikom države i premijerkom bezočno i sve učestalije vređa, napada i kriminalizuje novinare profesionalnih medija, što ugrožava njihovu bezbednost i egzistenciju, pogotovu u unutrašnjosti uvek postoji mogućnost da uz široki konsenzus sa partnerskim udruženjima i asocijacijama, i uz konsultacije sa članstvom, preduzmemo radikalnije korake“, naveo je Bodrožić.

On je ukazao da u većini komisija za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih projekata nema predstavnika NUNS.

Pretpostavke su da NUNS ima oko 3.000 članova, a njegova želja je da u aktivnostima NUNS  "aktivno učestvuje" 500 do 1.000 ljudi.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu