Društvo

Foto: Tanjug

22. 1. 2023. / 1.07

Željko Mitrović: Posle „Odeona“, uspeo sam da kupim i „20. oktobar“

Vlasnik Pink Media Group postao je vlasnik još jednog beogradskog bioskopa, i najavio da će ga vratiti u funkciju objekta za kulturne namene. Završetak renoviranja i „20. oktobra“ i „Odeona“, najavljuje za „par meseci“. O spektaklu „Lucifer“ ne priča

 

"Početkom dvehiljaditih, privatizacijom su nam uzeli skoro sve male scene iz oblasti kulture da bi ih pretvorili u samoposluge i magacine. U svojevrsnom ratu sa ‘samoposlugašima’, posle Teatra Odeon uspeo sam da kupim i 20. Oktobar i da ga vratim u funkciju objekta za kulturne namene“, napisao je na Tviteru kasnije sinoć Željko Mitrović vlasnik i direktor Pink Media Group.

Rekao je da bioskop ima dve scene po 500 i 600 mesta, i da će ih "pretvoriti u mulitifunkcionalne, neke će biti ful mulitifunkcionalne – i bioskopske, i pozorišne i koncertne, a neke će zbog posebnosti prostora biti samo koncertne i bioskopske.“

Mitrović je posebno zadovoljan jer se nije baš očekivalo da će "zloglasni Žeks" biti taj koji će samoposluge vraćati u objekte za kulturnu namenu i za ispoljavanje kreativnih i umetničkih afiniteta cele jedne generacije.

Pre "20. oktobra“, krajem prošlog aprila, Mitrović je kupio i bioskop "Odeon“.

Tada je pojasnio da već godinama pokušava da nađe prostor pogodan za pozorište specijalizovano za mjuzikle i zahtevne rok koncerte i najavio da će ga pretvoriti u "potpuno nesvakidašnje pozorište“.

Namera mu je bila da u "ovoj sveopštoj krizi dramaturgije ponudi jedan potpuno novi alternativno-bulevarski rok koncept“.

Planirao je da svoje pozorište otvori polovinom oktobra prošle godine predstavom Lucifer koju je on trebalo da piše, režira i producira. Predstavljao ju je kao priču o "izdaji i licemerju, grehu i praštanju, ljubavi i mržnji, ali pre svega o daru koji se zove slobodna volja i koji nam niko nije uskratio dok ga se sami ne odrekosmo", a reklamirao je obećanjem da gledalac neće biti siguran "da li je došao na pozorišnu predstavu, rok koncert, bioskopsku projekciju ili iluzionistički šou“.

Bio je  duboko ubeđen da će njegov Lucifer biti "svetsko iznenađenje“.

Juče nije pominjao Lucifera.

"Uskoro će krenuti Teatar Odeon, to će biti pozorište specijalizovano za mjuzikle i jedno od najozbiljnijih pozorišta u ovom delu Evrope i u njemu će biti nekoliko ansamblova koji moraju pripreme izvršiti negde, a to će biti ovaj studio“, objasnio je Željko Mitrović.

"Pripreme su završene, rekonstrukcija ovog studija je završena i muzička epoha može da počne.“

Bioskop "20. oktobar“ nalazi(o) se u Balkanskoj 4. Imao je dve bioskopske sale, u njemu su se najčešće prikazivali akcioni i naučno-fantastični filmovi, i bio je jedino mesto u gradu gde su se prodavali filmski plakati. U njemu je 13.jula 1968.godine, za vreme večernje projekcije filma "Risifi u Panami“ Miljenko Hrkač ostavio bombom koja je usmrtila Savu Čučurevića, a Magdalenu Novaković učinila invalidom.

Do Drugog svetskog rata "20. oktobar“ se zvao "Luksor“, pod tim imenom otvoren je 1924. godine i važio za jedno od glavnih mesta za izlaske. Od kako je 2007. godine "20. oktobar“ i još 13 bioskopa "Beograd filma“ kupio Nikola Đivanović, nije korišćen ni za šta.

Prema jučerašnjoj najavi Željka Mitrovića, oba prostora bivših bioskopa biće renovirana "za par meseci“.

 

S.Ć./Pink

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu