Prirodna katastrofa

Foto: AP Photo/Khalil Hamra

10. 2. 2023. / 8.06

Zemljotres u Turskoj i Siriji: Više od 20.000 mrtvih

Broj žrtava razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju 6. februara raste iz sata u sat. Na temperaturama ispod nule sve je manje izgleda da ispod ruševina ima još preživelih. Počinje trka za zbrinjavanje stotine hiljada ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. U Siriji politika otežava humanitarne akcije

Broj poginulih u katastrofalnim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siruju sinoć je uvećan na 20.381.

Turske vlasti su saopštile da su do sada evidentirane 17.134 poginule osobe. U Siriji je za sada potvrđena smrt 3.247 osoba – 1900 na području koje kontrolišu pobunjenici i 1347 na teritoriji koja je pod kontrolom sirijske vlade. Broj nestalih u ruševinama se nezna.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš potvrdio je da je prvi konvoj UN stigao u Siriju i naglasio da je neophodno poslati neuporedivo više pomoći na teritorije koje kontrolišu pobunjenici, prenosi BBC.

U prvom konvoju bilo je šest kamiona koji su prevezli neophodnu pomoć za ugroženo stanovništvo.

“Na putu je i dodatna pomoć, ali tim ljudima je potrebno mnogo, mnogo više. U ovoj sutuaciji moramo ljude staviti na prvo mesto”, poručio je Gutereš.

Založio za otvaranje više ruta za slanje humanitarne pomoći iz Turske u Siriju, dodavši da bi bio srećan ako bi UN mogle da koriste više od jednog graničnog prelaza. Obraćajući se novinarima u Njujorku, Gutereš je rekao da je sada vreme da se istraže svi mogući načini za slanje pomoći i spasilačkih timova u Siriju.

Sirisjki režim ne šalje pomoć u predele pogođene zemljotresom koje kontrolišu pobunjenici, a međunarodna zajednica na teritorije pod kontrolom vlasti lojalne Bašarau el Asadu. Potresne scene iz Sirije prikazuju spasioce koji su otkrili preživele ljude, ali nemaju mašine i druga sredestva da ih izvuku iz ispod gomila betona i gvožđa.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu