Vesti

Srećam Dan žena na selu: seljanka u Karađorđevoj ulici u Beogradu

Foto: Emil Vaš

15. 10. 2022. / 14.30

Žene na selu: Najavljenih 100 evra pomoći još nije stiglo

Pre tačno godinu dana a povodom Međunarodnog dana žena na selu, ministar Krkobabić je predložio socijalnu penziju od 100 evra koja bi naročito pomogla ženama na selu. Ovaj predlog još nije uobličen u zakon,. Pretpostavlja se da će se time možda pozabaviti nova Vlada

Danas je Međunarodni dan seoskih žena, a ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2008. godine.

U Srbiji, žene na selu su ga dočekale kao i ko zna koliko prethodnih godina : svaka druga je nezaposlena iako radi od jutra do sutra. Seoska gazdinstva i porodica zavise uglavnom od njih i njihovog rada.

Više od polovine seoskih žena nema pravo na penziju, a 36 odsto njih se odriče nasleđa u korist muških srodnika.

Prema podacima Popisa stanovništva iz 2011. godine. žene su nosioci samo 17,3 odsto gazdinstava u Srbiji – postoji 106.946 žena nosilaca gazdinstava naspram 510.419 muškaraca. Prema istim podacima, 84 odsto žena ne poseduje zemlju.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović obećala je danas inicijativu za donošenje posebnog Akcionog plana za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih područja.

"Drage naše žene sa sela, vi ste oslonac i potencijal za bolji društveni i privredni razvoj i očuvanje bogatstva Srbije, ali i podstrek budućim generacijama“, poručila je Mihajlović.

Pre godinu dana, takođe na Dan seoskih žena, ministar za brigu o selu i predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) najavio je da će 2022. godina biti "u znaku borbe za socijalnu garantovanu penziju".

"Naš zadatak kao društva u celini je da u narednom periodu omogućimo da svi stariji od 65 godina, među kojima je najviše žena i to onih sa sela, postanu korisnici socijalne, garantovane penzije“, izjavio je ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Krkobabić.

Krkobabić je nekoliko puta potom ponovio tu istu inicijativu, ali zvaničnog predloga zakonskog rešenja još nema.

Očekuje se da bi time mogla da se pozabavi nova Vlada.

S.Ć./RTS/BBC na srpskom

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu