Kriminal

Lice sa poternice: Jovan Vukotić

Foto: MUP Srbije

9. 9. 2022. / 13.24

Život na veresiju: Likvidacija vođe škaljara u Istanbulu

Jovan Vukotić je važio za vođu škaljara i živeo je na veresiju. Do sada je preživeo bar tri pokušaja likvidacije, a ubijeni su mu i otac i kum. Njegova glava bila je ucenjena, kažu, na million evra

Od podele Kotorskog klana na škaljare i kavače i njihovog rata od 2015. godine, svaki dan koji je Jovan Vukotić proveo bilo na slobodi ili u zatvoru bio je lutrija. Njegov život ličio je na akcioni triler rijaliti, sukobljavao se i sa policijom i sa kriminalcima, pisao pisma medijima, svojevremeno je njegova ekstradicija postala međunarodni politički spektakal, pokušali su da ga otruju dok je bio u zatvoru, ubijani su mu članovi porodice i prijatelji, a sa vođama suparničkih klanova prepucavao se i upućivao pretnje i preko čitulja.

Vukotić je važio za vođu škaljara i živeo je na veresiju, do sada je preživeo bar tri pokušaja likvidacije, a ubijeni su mu i otac i kum. Njegova glava bila je ucenjena, kažu i na million evra, slika mu se često nalazila i u albumu Interpolovih poternica. Tako da su mu bekstva od policija i skrivanje od suparnika postala svakodnevnica.

Likvidacija kao u filmu

Njegova kriminalna likvidacija, poput filmske scene, izvedena je u četvrtak uveče u Turskoj.

Prema prvim informacijama, dok se Vukotić vozio kroz predgrađe Istanbula, pogodio ga je metak plaćenog ubice koji je zapuca sa motora u pokretu. Poslednjim pokretima Jovan Vukotić pokušao je da odveže sigurnosni pojas i još jednom izbegne smrt, međutim meci su bili brži. Ubijen je pred detetom i trudnom suprugom.

Vanredno stanje u Kotoru

Kako je vest o ubistvu najpoznatijeg škaljara odjeknula Balkanom, tako se u Kotor stuštilo desetine policijskih vozila. Na rivi su uočeni i vojni džipovi, a najviše policijskih rotacija viđeno je u naselju Kavači. Pretpostavlja se da crnogorska policija pokušava da spreči nastavak krvoprolića, mada mnogi u Kotoru kažu da na taj način policija zapravo pruža kavčanima zaštitu od osvete.

Upravo je u policiju Vukotić svojevremeno upirao prstom. Širom Evrope skrivao se sa lažnim pasošima i pravdao se da mu je to jedini način da pobegne od crnogorskih i srpskih policajaca za koje je tvrdio da pružaju logistiku i zaštitu njegovim kriminalnim suparnicima. U poruci medijima Vukotić je u oktobru 2020. godine rekao da će, u slučaju da mu se “nešto desi”, policiju smatrati odgovornom.

"Dva puta sam izašao iz kuće od kada sam na slobodi i oba puta policija hoće da me privede, pre toga mi pretresaju automobile, drže me na ulici kao glinenog goluba. Od sada, ako mi se bilo što desi, moja porodica i prijatelji policiju će smatrati direktno odgovornom”, rekao je Vukotić.

Povod za takvu izjavu vođe skaljara bio je događaj ispred policijske stanice u Kotoru. Naime, šefa "škaljaraca“, koji je u julu 2020. godine izašao iz zatvora, policija je presrela, a zatim mu brzopotezno uručila poziv na razgovor radi “prikupljanja obaveštenja”.

Dok su saslušavali Vukotića, njegov telohranitelj je ispred stanice uhvatio Nikšićanina, bliskog kavčanima, Petra Mujovića (20) sa pištoljem u cevi. Mujović je kasnije priznao da mu je obećano pola miliona evra ukoliko likvidira glavnog škaljarca.

Visokorizična ekstradicija

I u momentu likvidacije Vukotić je bio na poternici – crnogorske vlasti su ga prošle godine optužile da je pripremao ubistvo vođa kavčana. Po svemu sudeći, opet je izabrao da se skriva u Turskoj, kao i 2018. godine, kada je bio državljanin i Srbije i Crne gore, a uhapšen zbog falsifikovanja pasoša. Iako je bila reč o sitnijem kriminalnom delu, po Vukotića je u Antaliju otišla lično tadašnja državna sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović koja ga je do Beograda dopratila u specijalnom avionu za visokorizične akcije. U čitavom postupku ekstradicije aktivno je učestvovao i donosio odluke i  tada aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović.

Danima se spekulisalo da li je ta ekstradicija ispunjavala zakonske uslove ili je bila zapravo policijska podrška kavčanima. Sve u svemu, sudski postupak je trajao kratko, a Vukotić je osuđen.

Politička dimenzija

Ni iza rešetaka nije bio bezbedan. Kao medijska bomba odjeknulo je da je 2019. godine uhapšena grupa lažnih policajaca koja je presrela verenicu vođe škaljara dok mu je nosila ručak u zatvor. Prema optužnici, ta grupa je nameravala da sipa cijanid u hranu kako bi otrovali suparnika. Međutim, sud ih je oslobodio, usled nedostatka dokaza.

Poslednjih meseci Jovan Vukotić dobio je važnu ulogu i u političkim previranjima. Crnogorski mediji, bliski tamošnjem predsedniku Milu Đukanoviću, redovno su objavljivali prepiske sa aplikacije Sky koje su upućivale na povezanost Vukotića sa premijerom Dritanom Abazovićem, inače jednim od najjačih Đukanovićevih protivnika.

U kriminalnim krugovima se govorilo da Vukotićevo ime nije moguće izbrisati sa spiska smrti, te da će bez obzira da li škaljari i kavači nastave da ratuju ili sklope primirje, svakako biti ubijen. Zbog ubistva oca, pretpostavljalo se da nikada neće prestati da traži osvetu. Jedno je sigurno, ubice nikada nisu prestale da traže Jovana Vukotića, a kako su ga i uz čiju pomoć pronašle baš u Istanbulu, biće priča za sebe.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu