Vesti

Rok je određen zakonom: Zoran Ivošević

Foto: Media centar

5. 12. 2022. / 18.47

Zoran Ivošević: REM ne poštuje rok o dodeli pete frekvencije

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić greši kad kaže da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen, tvrdi bivši sudija Vrhovnog suda. Rok je istekao 26. novembra

Rok za dodelu pete frekvencije istekao je 26. novembra, rekao je bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević, i objasnio da "to znači da nije tačna izjava predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić da rok za odlučivanje o dodeli pete nacionalne frekvencije nije predviđen“.

Zakon o elektronskim medijima predviđa da REM izdaje dozvole za pružanje televizijskih usluga u roku od 30 dana od podnošenja zahteva, rekao je Ivošević.

On je istakao i da je rok za odlučivanje od 30 dana predviđen i samim konkursom za dodelu nacionalnih frekvencija, naglašavajući da to obavezuje REM.

Može se dakle zaključiti da REM u tom slučaju "nije postupio u skladu sa javnim ovlašćenjima Zakona o elektronskim medijima koji se odnose na delotvorno sprovođenje propisa o pružanju medijskih usluga, očuvanju i razvoju slobode mišljenja i izražavanja, zaštitu interesa javnosti i korisnika medijskih usluga na način primeren standardima demokratskog društva“, ocenio je Ivošević.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić izjavila je ranije da po Zakonu o upravnom postupku ne postoji rok za rešavanje predmeta o dodeli pete dozvole za televizijsku frekvenciju s nacionalnom pokrivenošću, uz ocenu da REM nije probio rokove konkursa.

Savet REM-a je 10. avgusta raspisao javni konkurs za izdavanje jedne dozvole za emitovanje televizijskog programa na području cele Srbije, na koji su se prijavile televizije Nova S, Kopernikus, Kurir i BK.

Na prethodnom konkursu, dozvole za frekvencije s nacionalnom pokrivenošću na rok od osam godina dobile su televizije: Pink, Hepi, Prva i B92.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu