Kultura

19. 11. 2023. / 17.18

Zoran Kolundžija: Reagovanje izdavača iz Srbije je nekolegijalno

Novac koji je Beograd potrošio na besplatne udžbenike višestruko je veći od pomoći Pokrajinske vlade izdavačima Vojvodine, kaže za portal „Vremena“ glavni i odgovorni urednik „Prometeja“

Očekuje se da će Ministarstvo kulture, iako je u tehničkoj Vladi, pre izbora raspisati konkurse za sufinansiranje projekata u kulturi za iduću godinu.

S tim u vezi, pre desetak dana Udruženje profesionalnih pisaca Srbije (UPIS) uputilo je  Otvoreno pismo Ministarstvu kulture  kako bi ga podsetilo na nerešene probleme i pokušaj da se na ovom konkursu  prevaziđu, a pre svega na nedovoljan budžet za otkup knjiga, netransparentnost rada Komisije za otkup knjiga, neravnomernu raspodelu sredstava koje odlikuje favorizovanje političke i ideološke posebnosti i geografske celine.

Pismo su uputili u ime svojih članova, ali se pobrojani problemi tiču svih izdavača.

Zoran Kolundžija, glavni i odgovorni urednik "Prometeja“, novosadskog izdavača, za portal "Vremena“ podseća da je sastanak izdavača i Ministarstva u februaru bio "veoma koristan i konstruktivan, videlo se da ima šta da se razgovara i da se može smatrati da je postignuta atmosfera dogovora i razumevanja“.

I, na tome se završilo. "Ko je trenutno kriv za zastoj u nastavku razgovora teško je reći, ali prevođenje komunikacije na saopštenja preko medija očigledno kvari plan za dalje razgovore na kojima treba insistirati“, kaže Kolundžija.

Smatra da su sve primedbe i predlozi kolega iz UPIS-a opravdani, osim detalja o favozirovanju geografske celine koja se, pre svega, odnosi na Vojvodinu.

"Pomenuto je u medijima od strane kolega iz UPIS-a da su izdavači iz Vojvodine privilegovani pošto imaju podršku Pokrajinske vlade, a ta formulacija baš ne deluje kolegijalno. Uvek sam se radovao dobroj knjizi kod drugog izdavača i uvek sam se radovao uspehu drugog, po tome i ovakve poglede doživljavam prvo kao uskogrudost, a potom kao neobaveštenost i selektivno gledanje na probleme i život.“

Kolundžija ističe da je "najviši standard u Srbiji baš u Beogradu. Gradska vlast je rešila da sva deca dobiju besplatne udžbenike i taj poklon roditeljima beogradskih školaraca košta budžet Grada višestruko više nego pomoć Pokrajinske vlade izdavačima. E sad, lakše je zavideti drugom nego pokrenuti kampanju u svom gradu ili neku drugu kampanju da se obezbede dodatna sredstva za izdavače uopšte ili baš iz ovog esnafskog uređenja“.

"Nama je trebao u udruženju izdavača Vojvodine sedam godina da zaslužimo pažnju i podršku Pokrajinske vlade i to je lep primer i rada i saradnje. Svako dobronameran bi trebalo da ukaže na primer razumevanja Pokrajine i povećanu pažnju prema knjigama“, zaključuje Zoran Kolundžija.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu