Kosovska kriza

Foto: Tanjug

25. 12. 2022. / 23.25

Zubin Potok: Rafalna paljba kod barikada

Do pucnjave je navodno došlo kada su specijalci Kosovske policije pokušali da uklone barikade na alternativnom putu, javlja Kosovo online. "Koha ditore" javlja o napadnitim pripadnicima KFOR-a. Načelnik Generalštava VS Milan Mojsilović krenuo prema Raškoj nakon sastanka sa predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić

U okolini Zubinog Potoka večeras se začula rafalna paljba, javljaju srpski mediji. Kosovo onlajn saznaje da je do pucnjave došlo kada su specijalci Kosovske policije pokušali da uklone barikade na alternativnom putu.

Snimak na kome se čuje rafalna paljba pojavio se na društvenim mrežama. Objavljen je i na Instagram profilu "Zubinpotokinfo", uz propratni tekst da su rafalna paljba i najmanje jedna detonacija odjeknuli u širem području Zubinog Potoka. Na drugim barikadama u Zubinom Potoku trenutno je mirno, navodi se u tekstu objave.

Tim povodom predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je večeras sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom, javljaju  "Večernje novosti".

Posle sastanka sa Vučićem, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović se hitno uputio u Rašku. Mojsilović je za TV Pink istakao da ne može da priča o detaljima razgovora.

"Trenutno sam na putu ka Raški. Zadaci koje je dobila Vojska i ja kao načelnik Generalštaba su precizni, jasni i biće u potpunosti sprovedeni“, podvukao je Mojsilović, te da je situacija na Kosovu složena, kompleksna i da zahteva prisustvo Vojske duž administrativne linije.

Interpretacija događaja u Prištini

"Koha ditore" je objavila da su večeras kod Zubinog Potoka napadnuti pripadnici KFOR-a iz Letonije. Povređenih nije bilo i nije poznato čime su napadnuti.

Šef kabinet kosovske predsednice Bljerim Velja napisao je na Tviteru da "srpski prorežimski mediji pokušavaju da izazovu oružanu konfrontaciju na Kosovu".

"Prorežimski mediji u Srbiji su u preteranom naporu da podstaknu oružanu konfrontaciju na Kosovu, lažno izveštavajući da se u blizini Zubinog Potoka dešavaju obračuni. Kosovska policija nije uključena ni u kakve okršaje. Ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju iz oružja", naveo je Velja na Tviteru.

"U vezi sa brojnim pitanjima upućenim Policiji Kosova o tome da li je napadnuta u Zubinom Potoku ili da lije došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe. Policija Kosova nije imala razmenu vatre ni sa kim“, navela je Kosovska policija na Fejsbuku.

S.Ć./Fonet/Kosovo online

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu