Kriza na severu Kosova

Foto: Tanjug

13. 6. 2023. / 12.43

Zvečan: Skup podrške uhapšenim Srbima

Srbi i danas protestuju ispred opštinskih zgrada u tri severne opštine. U Zvečanu je organizovan skup podrške dvojici Srba koji su uhapšeni 29. maja nakon nasilnog sukoba građana, kosovkske policije i pripadnika KFOR-a

Lokalno stanovništvo sa severa Kosova ostaje pri zahtevima da se specijalne jedinice povuku iz samih zgrada, ali i uopšte sa Severa, gde je u proteklih skoro godinu i po dana izgrađeno najmanje pet baza ovih specijalnih snaga.

U međuvremenu su se na Severu rasporedile i jače snage KFOR-a koje praktično čuvaju opštinske zgrade, ali i obezbeđuju ove sredine od nasilnih incidenata.

Foto: Tanjug

U ponedeljak, 29. maja u Zvečanu je došlo do najozbiljnijeg incidenta kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om, u kojem je preko 80 vojnika i učesnika protesta ranjeno, neki od njih, iz vatrenog oružja.

Tenzije su, u međuvremenu, u odnosu na prve dane, značajno spale. Uklonjena je bodljikava žica, vojnici ne nose štitove i težu opremu, komuniciraju sa mladima, deci dele slatkiše, prenosi Kossev.

Pročitajte još Reanimacija Ohridskog sporazuma

Prethodnih dana u blizini gde su vojnici stacionirani, posebno u Leposaviću i Zvečanu, izvođeni su razni performansi. Od tradicionalnih radničkih igara, u kojima su učešće uzeli čak i američki vojnici, preko folklornih predstava, pevanja, recitovanja, mini koncerta…

Potom je usledio i "performans“ pripadnika KFOR-a. Oni su u pravcu građana postavili tablu sa porukom: "KFOR je pretrpeo više od 90 žrtava u našoj posvećenosti održavanju bezbednog i sigurnog okruženja za sve zajednice“.

Uoči ovog skupa, u Leposaviću, gde građani takođe protestuju, kosovski ministar infrastrukture, Ljiburn Aljiu sastao se sa novoizabranim gradonačelnikom ove opštine, tokom koje je, prema navodima medija, bačena crvena farba na džip kojim je došao. 

Ceo tekst čitajte na KoSSev

Z.S./Kossev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu