Kosovo i Metohija

Foto: FoNet/KosSev

Izvor: FoNet/Kossev

26. 5. 2023. / 15.47

Zvečan: Sukob građana i policije, bačene šok bombe

U Zvečanu je nešto iza podneva došlo do sukoba građana i kosovske policije ispred zgrade opštine. Do koškanja građana i policije došlo je nakon što je policija pozvala okupljene da se udalje od zgrade, što su oni odbili

S.P
Do koškanja građana i policije došlo je nakon što je policija pozvala okupljene da se udalje od zgrade, što su oni odbili. Tada je bačeno nekoliko šok bombi i suzavac. Pojedini mediji izveštavaju da su se čuli i rafali.

U Zvečanu je nešto iza podneva došlo do sukoba građana i kosovske policije ispred zgrade opštine. Do koškanja građana i policije došlo je nakon što je policija pozvala okupljene da se udalje od zgrade, što su oni odbili. Tada je bačeno nekoliko šok bombi i suzavac.

Pročitajte još “Vrhovni komandant”: Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta na najviši nivo

Kako javlja dopisnik RTS, čuli su se pucnji i rafali. Urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kratko je za portal "Vremena" rekla da je situacija u Zvečanu "nenormalna", da imaju informacije da su se čuli i rafalni pucnji, ali da ništa u ovom trenutku ne može da potvrdi. "Pokušavamo da skupimo informacije, imamo problema sa internetom, svi smo zbunjeni, u ovom trenutku teško je bilo šta potvrditi".

Predsednik Srbije Aleksandar Vuči izdao je nešto pre 14 časova naredbu Vojsci da podigne gotovost na najviši stepen. Kako je rekao resorni ministar Miloš Vučević, Vojska je od tog trenutka započela svoje aktivnosti.

"Naređen je hitan pokreta prema administrativnoj liniji sa Kosovom", rekao je Vučićević na Televiziji Pink, na kojoj od sinoć traje tridesetčetvoročasovni specijalni program uoči Vučićevog mitinga u Beogradu.

Izvori "Vremena" kažu i da je još od juče mogao da se vidi značajan broj vojnih vozila koji su se prebacivali iz Kraljeva u Rašku.

U Zubinom Potoku i Leposaviću jutros je došlo do okupljanja manje grupe građana u centru. Razlog nije poznat. Uoči sukoba sa policijom u Zubinom Potoku se začula sirena za vazdušnu opasnost, nakon čega su građani počeli da se okupljaju u centru. Kako je preneo KoSSev, zbunjeni građani nisu imali predstavu zašto su se okupili i o čemu se radi.

Šta kaže Priština

Gradonačelnici opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan, koji su u četvrtak položili zakletvu, imaju zakonsku obavezu da odmah počnu sa radom, izjavio je danas zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

"Kao gradonačelnici opština, oni svoje obaveze mogu da obavljaju samo iz opštinskih zgrada“, rekao je Bisljimi i dodao da su "oni došli glasanjem, a mogu i da budu svrgnuti glasanjem".

Bisljimi je rekao da izabrani građani, po pravilu, retko uživaju podršku svakog građanina, prenosi RTK. Ali to ne znači da nezadovoljni građani mogu da blokiraju izabrane zvaničnike da odu na svoja radna mesta, naveo je on i objasnio da bi takva praksa vrlo lako dovela do apsurdnih situacija da nijedan gradonačelnik, ni u jednoj opštini, ne bi mogao da obavlja svoje dužnosti.

"Čestitam novoimenovanim predsednicima na novim dužnostima i podsećam ih da su tu da promovišu interese svakog građanina, bez obzira na politička uverenja, etničku pripadnost, društveni status, godine ili pol“, rekao je Bisljimi.

Zbog bojkot Srpske liste svoje biračko pravo na varednim lokalnim izborima u četiri opštine n severu Kosova bilo je iskoristilo svega 3,47 odsto birača, od čeka ukupno 13 Srba.  Kako je saopštila kosvska Centralna izborna komisija (CIK), od preko 48 hiljada građana koji su upisani u birački spisak, glasalo je svega njih 1567.

S.P./KoSSev

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu