Fudbal

Popustio pod pritiskom: Nenad Bjeković

Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

1. 11. 2022. / 19.40

Zvezda dobila rat u FSS: Bjeković povukao kandidaturu za predsednika

Fudbalskim savezom Srbije će do kraja godine rukovoditi tehnička uprava. Nakon povlačenja Nenada Bjekovića glavni kandidat za predsednika je bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za koga nije bilo mesta u trećoj Vladi Ane Brnabić

Posle upozorenja koje su izdale FIFA i UEFA da će se Fudbalski savez Srbije suočiti sa posledicama ukoliko se danas ne održi izborna sednica, delegati su odlučili da se uozbilje i ispune kvorum. Ispunjeno je i više od kvoruma jer je na sednici bilo čak 72 od 85 delegata. Predstavnici UEFA i FIFA bili su zadovoljni.

Nenad Bjeković, koji je v.d. direktora FSS-a, povlačenje kandidature obelodanio je samo sat i po vremena pre početka sednice na kojoj je trebalo da se glasa za prvog čoveka Saveza. Bez obzira na to što su povlačenjem njegove kandidature ispunjeni sportsko-politički ciljevi crveno-belih, na samoj sednici bilo je izuzetno burno.

Prvi se za reč javio nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog kluba Partizan Žarko Zečević, koji je rekao da antagonizam između Zvezde i Partizana srpski fudbal dovodi u ćorsokak, dodajući da je sedam od prethodnih osam predsednika FSS-a došlo iz redova Crvene zvezde. Zečević je prozvao i predsednika FK Crvena zvezda Zvezdana Terzića, koji nije pristustvovao sednici.

Oštro mu je replicirao predstavnik Zvezde Marko Petrović, rekavši da se Bjeković, koji je već više od godinu dana v.d. direktora FSS-a, nije udostojio ni da ih pozove na kafu.

Neprijatna rasprava prekinuta je vraćanjem na dnevni red, koji je pored tačke 9, koja se tiče imenovanja predsednika FSS-a, brojala još deset tehničkih tačaka.

Tehnička uprava do daljnjeg

Odustajanje Bjekovića od kandidature rezultiralo je time da će Fudbalski savez Srbije do kraja godine voditi tehnička uprava, dakle i tokom Svetskog prvenstva u Kataru koje počinje 20. novembra, a potom će uslediti novi izborni proces.

Nakon završetka sednice Bjeković se kratko obratio javnosti i povlačenje kandidature obrazložio rečima da je srpskom fudbalu potrebno jedinstvo pred početak Mundijala.

Njegovo povlačenje ne ide na ruku samo čelnicima Crvene zvezde već i najbližim ljudima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sednici Skupštine prisustvovao je i Branislav Nedimović, prvi na listi Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima 3. aprila koga su srdačno pozdravili prisutni delegati. Za Nedimovića nije bilo mesta u trećoj Vladi Ane Brnabić.

Bivšeg ministra poljoprivrede u javnosti spominju kao glavnog kandidata za predsednika FSS-a. On je samo skromno rekao da je važno da u Savezu zavladaju mir i stabilnost pred Katar.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu