foto: ap photo

Nedelja


Fudbalski biznis i predsednikov sin

Rimski brojevi i slova

Novu sveobuhvatnu odbranu Danila Vučića, u izvedbi režimskih medija, izazvala je rimska “Republika” objavivši da je sin predsednika Srbije menadžer trenutno najskupljeg fudbalera Srbije Dušana Vlahovića (na slici). Italijanski novinari tvrde da je mladi Vučić zaslužan, između ostalih, što je napadač Fjorentine odbio velikodušnu ponudu da produži ugovor i ostane u Firenci.

Tabloidi, naprednjački funkcioneri i razni analitičari skočili su na novine i izvore iz Rima. U slučaj su, po već ustaljenom receptu, uvukli “dežurne krivce” Đilasa, Šolaka i “njihove medije”, a navode italijanskog lista promtno su demantovali Vlahovićev zvanični agent Darko Ristić i mnogi drugi “fudbalski poslenici”.

Reagovala je i savetnica za medije predsednika Srbije Suzane Vasiljević i naglasila kako je “Republika” iznela “najstrašnije izmišljotine na račun dečka koji se nikada nije bavio tim poslom” i posavetovala prozvanog da tuži rimski list.

Glavni akteri, Vučić i Vlahović, nisu se izjašnjavali, a kako je eksplodirala, tako je brzo i isčezla iz javnosti nova (polu)informacija o fudbalskom biznisu najstarijeg deteta najmoćnijeg čoveka Srbije.


Strani radnici

Ima ih više od 20.000, rade za 50.000 dinara

foto: nenad mihajlović / tanjug

Nakon što je otkriveno da nekoliko stotina vijetnamskih radnika na izgradnji fabrike kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu živi u nehumanim uslovima, javnost se više zainteresovala za “gastarbajtere” u našoj zemlji. Prema proceni Nacionalne službe za zapošljavanje, trenutno ih ima više od 20.000, najviše iz Kine, Turske, Indije, Ukrajine, Albanije, Rusije i Severne Makedonije.

Kako piše “Blic”, najviše stranih radnika je na gradilištima, oko 13 hiljada, a potom u proizvodnim pogonima i na poljoprivrednim dobrima. Pretežno se radi o mlađim muškarcima, između 25 i 45 godina starosti, koji prosečno zarađuju oko 50.000 dinara, a angažovani su preko posredničkih agencija ili direktno preko firme i najčešće sklapaju ugovore na šest meseci.

Uglavnom preživljavaju u kolektivnim smeštajima – starim barakama i kontejnerima, preuređenim fabričkim halama.


Pretnje kikindskih naprednjaka

Duplo gaženje bagerom

Odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini Kikinde i nastavnik fiskulture u predškolskoj ustanovi Dušan Popeskov poručio je preko društvenih mreža da bi demonstrante na blokadama puteva gazio bagerom. Pregažene bi, kako se da razumeti iz njegove objave, “overio” još jednom vozeći mašinu u rikverc.

“Niko nije krenuo na građane, nego na izdajnike i isprane mozgove. Sve je teledirigovano i nema tu spontano ništa. Molite boga da se ja ne dočepam nekog bagera, ide prvo upozorenje, a onda gazim pa vraćam u rikverc”, napisao je na Fejsbuku Popeskov i izazvao lavinu komentara i reakcija.

On i njegov stariji brat Jovan, takođe funkcioner lokalnog SNS-a, već su se isticali svojim nacionalističkim stavovima i uvredama upućivanim opozicionim aktivistima i kritičarima režima. Jovan je prošlog proleća za vreme vanrednog stanja nazvao “ustašama” sugrađane koji su protestovali sa svojih balkona i prozora, a Dušan je nedavno izvređao i glumicu Jelisavetu Seku Sablić. Poručio joj je da se “uhvati varjače i ostavi politike” i dodao da to “što su se digli neki glumci, mahom alkoholičari, kockari i bitange, ne znači ništa”. Nazvao ih je “seratorima” jer su, kako kaže, nezahvalni dok im Aleksandar Vučić obezbeđuje plate i penzije u kulturi.

Za poslednji ispad mlađeg Popeskova reči opravdanja našao je gradonačelnik Nikola Lukač, takođe naprednjački kadar, objasnivši kako “nekada mrzitelji Srbije isprovociraju pristojne ljude, pa se moraju spustiti na njihov nivo”.

Iz istog broja

In memoriam – Momčilo Moca Vukotić (1950–2021)

Večnost stiže u driblingu

Božo Koprivica

Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar

Tamna je noć

Bojan Stojanović

Epidemija u Srbiji

Hronologija epohe korone

Filip Mirilović

Blokada, nedelja druga

Javi Đuki da blokira proteste

Slobodan Georgijev

Uloga nasilja u političkom životu Srbije

Kud naprednjačka paravojska prođe

Nedim Sejdinović

Valjevo

»Mi smo ispred sebe«

D. Todorović

Policija i protesti

Nema više sistema

Davor Lukač

Intervju – Nebojša Zelenović, Zajedno za Srbiju

Ljudi na ulicama sada imaju moć

Radmilo Marković

Trgovina ljudima – Devojčice i žene

Zakoni postoje, ali se ne poštuju

Zora Drčelić

Intervju – Hristina Piskulidis, NVO »Astra«

Veliki slučajevi – bez sudskog epiloga

Z. D

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu