foto: pexels.com

Nedelja


Nova tura “helikopter-para”

100 evra za prosidbu mlade

Od 15. do 30. januara traje prijavljivanje građana Srbije starosti od 16 do 29 godina za 100 evra pomoći od države. Potrebno je da na portalu Uprave za trezor unesu osnovne lične podatke i broj bankovnog računa, a onaj ko ga nema, biće mu otvoren namenski. Podaci govore da potencijalno ima milion korisnika ove jednokratne pomoći.

Sve se odvija kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obznanio u poslednjem od mnogih redovnih i vanrednih obraćanja javnosti u prošloj godini: Skupština Srbije već je usvojila Zakon o Privremenom registru državljana RS od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć namenjena ublažavanju posledica pandemije kovida 19.

Ministar finansija Siniša Mali je poručio da se i ovom podelom državnog novca mladima “pokazuje koliko je naša država jaka i stabilna”.

“Bilo je dosta lepih komentara mladih. Tako je jedan mladić naveo da će 100 evra iskoristiti da zaprosi devojku, dok će drugi mladić tu pomoć iskoristiti za plaćanje rate za letovanje. Ovim smo stvorili lepu atmosferu, a to smo i želeli da postignemo”, kaže Mali o korespondenciji koju je vodio sa mladima na svom Instagram profilu.

Brojni ekonomisti kritikuju novu podelu državnog novca, jer takve mere ne daju rezultate i ovog puta su deo predizborne agitacije. Mihail Gajić iz organizacije “Libek” kaže da mladi i nisu ciljna grupa vlasti, već njihovi roditelji i starije generacije kojima se u predizbornim mesecima pokazuje da vlast brine o mladima. Inače, N1 je zabeležio velike gužve ispred zgrade Policijske uprave u Leskovcu, a u redu čekaju uglavnom stariji maloletnici, između 16 i 18 godina, ne bi li iskoristili poslednji rok za izradu lične karte, neophodne za državnu pomoć.

Izvesno je da će većina mladih iskoristiti priliku da dobije 100 evra, što znači da će ova tura “helikopter-para” koštati državni budžet blizu 100 miliona evra.


Niz ostavki predsednika opština

Jahači talasa Vučićeve kampanje

Na izborima 3. aprila građani Srbije biraće predsednika države i poslanike Narodne skupštine, a jedino Beograđani trebalo je da glasaju i o svojoj lokalnoj vlasti. No talas ostavki predsednika opština godinu dana pre isteka mandata zakazao je lokalne izbore u još nekim sredinama, a koji će se, naravno, održati istoga dana kad i već zakazani republički i beogradski.

Za sada su ostavke podneli čelnici opština Knjaževac, Kladovo, Medveđa, Lučani, Bajina Bašta i Majdanpek. Mada je u svim tim opštinskim skupštinama naprednjačka vladajuća većina stabilna, nisu birani novi predsednici, već se veštački izazvanom krizom vlasti raspisuju prevremeni izbori. Očito, cilj je da se iskoristi “nacionalna” kampanja do 3. aprila. Zakonske i demokratske norme i pravila ovde ne igraju nikakvu ulogu.


Nova poternica na TV Pinku

Gledaćete: “Opozicija, novinari i Belivuk ubijaju Vučiće”

foto: printscreen

Televizija Pink je 9. januara u svojoj centralnoj informativnoj emisiji Nacionalni dnevnik emitovala dvadesetominutni film Meta porodica u kom se mnoge javne ličnosti, a među njima novinari, optužuju da u saradnji sa kriminalcima i stranim obaveštajnim službama organizuju likvidaciju Aleksandra Vučića i njegove porodice.

foto: printscreen

Autor je Tomislav Lovreković, novosadski pandan Simi Spasiću. Poznat je široj javnosti od 2015, kada se na novosadskoj televiziji K9 pojavio u majici sa uvredljivom porukom Aleksandru Vučiću. Potom je naprasno postao aktivista Srpske napredne stranke i istakao se u napadima na Mariniku Tepić: u Pančevu je na nju prošle godine bacio kokošku, a pre četiri godine je odležao mesec dana zatvora zbog ugrožavanja bezbednosti potpredsednice Stranke slobode i pravde, tada narodne poslanice.

Sada se Lovreković pojavljuje kao naprednjački dokumentarista. Njegov uradak o sprezi opozicionih političara i novinara sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka dobija prostor u centralnoj informativnoj emisiji televizije sa nacionalnom pokrivenošću, a potom i na Hepiju, Studiju B i mnogim lokalnim televizijama.

Koalicija za slobodu medija (NUNS, NDNV, Lokal press…) poziva nadležne organe i tela da zaštite etiketirane novinare, političare i javne ličnosti, ali i javnost od opasnih manipulacija i laži, UNS traži od REM-a da zabrani dalje emitovanje filma Meta porodica i da protiv emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrđivanje odgovornosti. Jedan od targetiranih, direktor istraživačke redakcije CINS-a Branko Čečen, kaže da “povezivanje novinara u zaveru za ubistvo predsednika Srbije može da bude i priprema za snažnu represiju prema kritičarima vlasti”.

Na sve to vlasnik Pinka Željko Mitrović poručuje u izjavi “Danasu” da će sporni film “pustiti još desetak puta” i da mu “ne pada na pamet da menja svoj uređivački koncept”.


Crnogorska regulacija srpskih medija

Blokada za Marića i njegove goste

foto: sava radovanović / tanjug

U narednih pola godine mnogi programski sadržaji Televizije Hepi biće zabranjeni u Crnoj Gori, odlučio je tamošnji Savet Agencije za elektronske medije (SAEM). U obrazloženju je navedeno da je zbog “podsticanja na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti” zabranjeno emitovanje emisija “Dobro jutro, Srbijo”, “Vikend”, “Jutarnji”, “Ćirilica” i “Posle ručka”.

“U navedenim programskim sadržajima koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvređivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti”, saopštava SAEM.

SAEM se duže vreme bavi pojedinim televizijama iz Srbije i izricao im je već kaznene mere, a kap koja je ovog puta prelila čašu je prošlonedeljno gostovanje Vojislava Šešelja kod urednika TV Hepi Milomira Marića, kada je pored već standardnog negiranja crnogorske nacije izrekao i teške uvrede na račun Cetinjanki.

Urednik Marić smatra da je odluka SAEM-a “udar na slobodu medija”.

“Zbog svega što je izrekao Šešelj, ja sam uputio izvinjenje, međutim, iza ovoga se krije bes što je Hepi najgledanija televizija u Crnoj Gori”, objasnio je Marić za TV Crne Gore i razočarano zaključio kako se u Crnoj Gori ipak nisu desile promene.


Prekršajne akrobacije u Požegi

Dežurna mušterija

Policija je proteklih nedelja širom Srbije podnosila prekršajne prijave protiv učesnika blokada puteva zbog navodnog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja: prekršioci uglavnom nisu bili legitimisani i verovatno su identifikovani tajnim snimanjem ili praćenjem.

No, slučaj Dušana Mirkića iz Požege je poseban, jer je dobio prekršajnu prijavu iako nije ni bio na protestu 4. decembra na putu Požega–Kosjerić. U prekršajnom nalogu navedeno je da je Mirkić tog dana “otkriven opažanjem policijskog službenika Milorada Rakića” i “viđen kako se kreće i zadržava na kolovozu”.

“Bio sam kod kuće ceo dan i imao posla preko glave”, objašnjava Mirkić za “Danas” i dodaje da mu je u požeškoj policiji rečeno da je “možda u pitanju greška” i da se “takve stvari dešavaju”.

Ovaj aktivista Inicijative za Požegu već duže je “na oku vlasti”. Krajem novembra je priveden sa grupom meštana Dobrinje dok su išli na blokadu puta u Preljini, a kroz nekoliko dana policija je protiv njega podnela prekršajnu prijava zbog kršenja Zakona o bezbednosti saobraćaja, iako tog dana nije ni stigao do Preljine, pošto ga je ista ta policija privela u požešku stanicu.


Lokalne vratolomije na severu Banata

Mokrinska trka neosedlanih konja

U Mokrinu, na severu Banata, pored “svetskih prvenstava” u tucanju uskršnjim jajima i borbi gusana, Seljačkog partija i drugih jedinstvenih manifestacija i takmičenja, na pravoslavni Božić tradicionalno se na mokrinskoj konjičkoj stazi održava trka neosedlanih konja.

Ove godine pred više od 300 gledalaca nakon tri trke u ukupnom plasmanu najbolje je bilo grlo Taura sa jahačem Nikolom Simićem. Bilo je uzbudljivo i neizvesno, o čemu svedoče i padovi tokom trka, na svu sreću bez posledica, što je konstatovala i medicinska ekipa. Simić i njegova kobila Taura zajedno su pali na ulasku u cilj u prvoj trci, a u drugoj je Srđan Jovičin spao sa svoje kobile Zore.

Tradicija je tradicija, ali, kako prenose “Kikindske”, jedan je mokrinski hroničar kratko prokomentarisao ovogodišnju Božićnu trku: “Teraće tako dogođ neko vrat ne skrja.”

Iz istog broja

Intervju – Goran Marković, ličnost godine

Ne možete se baviti umetnošću, a podržavati tiranina

Nedim Sejdinović

Pandemija, rekordne brojke

Prepušteni sami sebi

Jovana Gligorijević

Prilog za biografiju – Milorad Dodik i Vašington

Saveznik, štićenik, odmetnik

Tanja Topić

Fudbal (i biznis)

Kada Sautemptonski Sveci marširaju

Vojislav Milošević

Promena naziva ulica

Pretvaranje metropole u provinciju

Sonja Ćirić

Lični stav

Milodari sa državnog vrha

Ljubomir Madžar

Australijska odiseja Novaka Đokovića

Niko nije sasvim nevin

Andrej Ivanji

Pandemijski portret savremenika: Novak Đoković

Prvi među slobodnima vs. Novax Djokovid 19

Uroš Mitrović

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu