Kolumna

Zoom

Slavna vojska i neslavni predsednik – Kako se preskaču delovi istorije i otkud šeik da bude izdajnik a lepotica Albanije da se bira u Ulcinju

Vučić deluje nekako osveženo. Kao da je doleteo s Floride, recimo. Inače, da je bio tu, ne bi ono dete iz bujice spasavala braća, niti bi se Ivica Dačić pravio važan, već bi bujične poplave po Srbiji rešavao mandatar kako i dolikuje novom supermenu svake srpske politike

Vrhovni komandant: Ko nije stigao do 14. kilometra

Dvojac s više kormilara, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ritualno je u utorak obavio ono što se mora: predsednik države je lideru najjače stranke poverio mandat za sastav vlade i rekao "ne bih mu bio u koži".

Vučić je odgovorio u novouspostavljenom maniru samožrtvovanja kao najviše vrednosti svake srpske politike, nešto na temu i u pravcu da neće gledati sebe nego budućnost Srbije.

Rituali se privode kraju i ostaje mi samo da ponovim naslov iz prošlog broja "Vremena": "Pokloni se i najzad počni."

Vučić deluje nekako osveženo. Kao da je doleteo s Floride, recimo. Inače, da je bio tu, ne bi ono dete iz bujice spasavala braća, niti bi se Ivica Dačić pravio važan, već bi bujične poplave po Srbiji rešavao mandatar kako i dolikuje novom supermenu svake srpske politike.

A da ne govorim o tome da bi kritika onih što ništa nisu uradili po pitanju zaštite od bujičnih poplava bila efektnija nego što je bila Dačićeva, mada, čuje se da je i on treskao rukom o sto; ali, nije to isto. Čik nek on slomi neku bravu u vladi Srbije.

Dobro, Vučića iz nekog razloga nije bilo tu par dana tako da je Tomi Nikoliću pripala slava naše političke "grand parade", tim pre što je Vojska Srbije slavila novouspostavljenu godišnjicu, a povodom čega je to baš taj datum od deset ljudi ne bi devet umelo da vam odgovori.

Toma ozbiljno shvata svoju ulogu "vrhovnog komandanta" i sav je nekako "nesvrstan".

"Danas, po ko zna koji put, velike i mnogo naoružane države pokazuju da nemaju isto mišljenje o načinu na koji se rešavaju problemi u svetu. Ne pitaju nas kada se posvađaju i ugroze mir u celom svetu. Neće nas pitati ništa ni kada se budu mirili. Uvlače nas u stradanja, a mi smo mnogo stradali, čak i od onih s kojima smo pobeđivali u svetskim ratovima. Danas nam je zadatak da se rađamo i živimo, a ne da ratujemo i umiremo. I nikad više zbog tuđih svađa." Ovo je, između ostalog, rekao Tomislav Nikolić u Užicu na vojnoj paradi povodom Dana Vojske Srbije.

Još više je bio "nesvrstan" kada je reč o domaćoj (zlo)upotrebi vojnog značaja i političke upotrebe vojske u ideološke i svake druge svrhe. Evo šta je napisao Zoran Panović, glavni urednik "Danasa", pa nek bude zanet i lokalpatriotskim razlozima. To što je Panović iz Užica ne znači da ovaj put nije u pravu:

"U prošlu sredu u Užicu održana je parada Vojske Srbije. Estetizacija je bila na visokom nivou. I ova parada je, kao i prethodne u Leskovcu i Kruševcu na primer, bitan doprinos u uspostavljanju novog imidža vojske. Predsednik Nikolić je podsetio u Užicu na oslobodilačke tradicije srpskog naroda, pomenuo je i antifašističku borbu, ali nije pomenuo ko je tu borbu vodio. Malo je razočaravajuće da na taj dan u Užicu niko ne pomene Radnički bataljon i njegovog komandanta Dušana Jerkovića, koji su izginuli na Kadinjači (14 kilometara od Užica), braneći grad od fašista. Doduše, dok se sve to odvijalo na Kadinjači, Nemci su već ušli u Užice iz drugog pravca, ali Titov ratni avanturizam ne umanjuje herojstvo ovih ljudi. Lepo je što ova vojska neguje tradicije naše slavne vojske iz balkanskih i Prvog svetskog rata, kao i iz dva srpska ustanka protiv Turaka, ali zar je moguće da nijedna jedinica danas ne neguje tradicije neke partizanske jedinice, bar onih u kojima su većina bili Srbi. Pa nije valjda da to ne radimo zbog njihovih proleterskih odrednica? Da li, gospodo, Putin krije na paradama pobedničke zastave jedinica Crvene armije sa srpom i čekićem? Jesu komunisti tokom trajanja Užičke republike činili i zločine, bilo je tu i "klasnog genocida" i frakcionaških likvidacija, ali zar nije u najmanju ruku ignorantski da predsednik Nikolić u sredu nije podsetio da je u ovom gradu 1941. održana vojna parada koja je uz onu u Moskvi bila jedina takva u porobljenoj Evropi. I tada su u Užicu bile istaknute zastave SSSR, SAD i Velike Britanije. Pa zar ne bi bilo lepo i politički pametno da smo isto uradili i u sredu? Da li partizane, zarad ideološkog konformizma, ignorišemo da ne bismo uvredili četnike? E, to pitajte Nikolića."


Šeik, izdajnik: Ko će kome šetati opanke!

"Predsednica" Kosova Atifete Jahjaga – navodnici na tituli su agencijski – razgovarala je u Abu Dabiju sa šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom o proširenju i produbljivanju odnosa Kosova i Ujedinjenih Arapskih Emirata, posebno o saradnji u oblasti ekonomije i investicija, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je naglasila da Kosovo nudi veliki potencijal za ulaganja u različitim oblastima, posebno u energetskom sektoru, poljoprivredi, rudarstvu i tekstilnoj industriji.

Jahjaga je pozvala šeika Muhameda bin Zajeda al Nahijana da sa ekspertskim timom UAE poseti Kosovo i upozna se sa njegovim ljudskim i prirodnim potencijalom.

U znak zahvalnosti naroda Kosova na pomoći u očuvanju mira, kroz učešće vojnika UAE u sastavu mirovnih snaga, kao i u oporavku Kosova i izgradnji države, Jahjaga je odlikovala šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana Ordenom nezavisnosti.

Zahvaljujući na ukazanoj časti i poštovanju, Al Nahjan je pohvalio odnose dve zemlje i izrazio spremnost da se saradnja produbi, navodi se u saopštenju.

Opa, a mi mislili da je šeik naš ekskluzivni prijatelj. Za utehu, nikad neće biti Prištine na vodi, jer bi prvo morali tamo da dovedu neku vodu, ali sprdnju na stranu. Odavno neka vest nije pružila više povoda za komentare na društvenim mrežama. Ne bih rado citirao to brdo gluposti, malograđanskog i primitivnog izrugivanja nad vešću koja ima značaj samo za Prištinu i Beograd. Od toga da je otac dotičnog šeika prvi priznao Kosovo do broja džamija izgrađenih na toj teritoriji sa šeikovim parama, pa preko ugovora o kupovini JAT-a, Emiratima kao staroj ekspozituri američkog uticaja i politike, do banalnih uvreda Vučića i njegovih napora da privuče kakav-takav kapital u Srbiju.

Kad se sve sabere i oduzme, a koga ne mrzi da dangubi nad komentarima povodom te vesti, mogao bi da napravi jednu divnu analizu rajinskog duha iz kog provejava duboko uverenje da bismo samo mi trebali da mu šetamo opanke.

Kad govori o promeni svesti, Vučić je valjda mislio i na to, ali jeste stvorio utisak da je šeik naš ekskluzivni prijatelj, pa sad nije čudo da neki majstori elektronskog komentarluka predlažu da Tomislav Nikolić uruči Bin Zajedu dva ordena odjednom. To je već pitanje prestiža.


Izbor lepotice: A gde je tu Lazanski!

Ovogodišnje takmičenje za izbor mis Albanije biće održano u Ulcinju, Crna Gora.

To su, kako se navodi, dogovorili predsednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka i producent ove manifestacije Petrija Boza.

Ulcinj je, saopštili su organizatori, turistički grad, a u junu će postati centar albanskih lepotica. Đeka je rekao da maksimalno podržava manifestaciju za izbor mis Albanije.

"Ove godine je vreme da ujedinimo albansku lepotu u Ulcinju", poručili su organizatori.

Takmičenje će biti organizovano od 20. do 27. juna.

Ništa od te manifestacije, živ vam stojim, ako Miroslav Lazanski ne bude predsednik žirija.

Iz istog broja

Navigator

Jedanaest sati života

Zoran Stanojević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu