Nedelja

Novogovor

Kriza poverenja

Pala vlada Bojka Borisova u Bugarskoj – izgubila poverenje građana zbog povećanja cene struje. Opoziciona Pozitivna Slovenija zahteva da se glasa o poverenju vladi Janeza Janše zbog pada standarda. U Republici Srpskoj pala vlada Aleksandra Džombića, koji uživa Dodikovo poverenje, ali s poverenjem birača nešto škripi. Nakon što je pala vlada u Italiji, kojoj je uskratio poverenje Silvio Berluskoni, koji je izgubio poverenje prošle godine, na prošlonedeljnim izborima zapažen rezultat ostvario je komičar Bepe Grilo, čijem su pokretu Pet zvezdica poverenje dali oni koji su izgubili poverenje u političku elitu.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard upozorila je da svet prolazi kroz krizu poverenja, a Hose Manuel Durao Baroso, predsednik Evropske komisije, kaže da smo suočeni s finansijskom, ekonomskom i socijalnom krizom, ali i s krizom poverenja, kakvu nismo imali nekoliko decenija…

Što ne uče od ovih naših?

U Beogradu vlada tvrdi da uživa rastuće poverenje građana, i šire, u Vašingtonu i u Berlinu, da je nisu potresli ni poljuljani kredibilitet premijera, ni cena struje, ni aflatoksin u mleku.

Formula za sticanje poverenja je ovde odavno patentirana: promeniš ime, košulju, zastavu, partiju, ime i imidž. Izdaš kuma i poverioca, oslanjaš se na poverljive informacije, grdiš opoziciju kao da je još na vlasti, pretiš – i radiš suprotno od onoga što si govorio biračima kad su ti ukazali poverenje.

Kako naš inače nepoverljivi svet tako lako pada na taj stari štos (žargonski izraz za poverovati)?

Reč poverenje i kod nas odražava uverenost da će neko pravilno postupati. Međutim, kao da nam po zavereničkoj inerciji više zvoni reč poveriti (se), odati (se), koja nas ne podseća da ih kontrolišemo, već da ih se pazimo. Kad svakoga sâm jezik podseća da nije poverilac (zajmodavac, verovnik), već dužnik.

Sinonim reči poverenje je i amanet (tur. emanet), dar koji mladić daje devojci prilikom veridbe, predmet koji se ostavlja na čuvanje ili izvršenje, preporuka, zaveštanje, neprelomna vera, poslednja volja.

Amanet prati zavet.

Međutim, onaj ko ostavlja amanet je obično opravdano odsutan, pa smo tek tu blizu živog blata neispunjenih zaveta nesavesnih naslednika…

"Zavjet čini Dunavka djevojka da se nikad udavati neće."

Iz istog broja

Pravosuđe

Politička upotreba klimoglavaca

Tatjana Tagirov

Broj nedelje

0,05

 

Dodela Oskara

Prva dama i „Argo“

Dragana Prica

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu