Nedelja

Postolimpizam

foto: tanjug

Krštavanje jarića ili kako doživeti stotu

Olimpijski tim Srbije ispraćen je u London kao predstavnik jedne od malobrojnih zemalja koje su u modernom olimpizmu duže od stotinu godina, i kao tim države koja će uknjižiti svoju stotu medalju.

Tako je bar računao Međunarodni olimpijski komitet. Poštujući svoja – i svima poznata pravila – on je Srbiju do Londona vodio kao zemlju sa osvojenih 95+3, a posle Londona kao zemlju sa 99+3 olimpijske medalje. One "+3" odnose se na učešće naših reprezentativaca na igrama u Barseloni 1992. pod olimpijskom, a ne državnom zastavom, jer su se tadašnje sankcije Ujedinjenih nacija, opravdane ili ne, odnosile i na sport.

Ali, nama nema pomoći.

Otkad se Jugoslavija raspala, svake olimpijske godine neko se seti da pita koliko to stvarno ima "srpskih" olimpijskih medalja. Kalkulacije su različite i uglavnom počivaju na maštovitosti novinara i kriterijumima za sortiranje nacionalnih sportista, od krvne grupe i mesta rođenja, nacionalnosti i adrese roditelja i daljih predaka do uverenja o državljanstvu i nacionalnog "osećanja" novinara.

Ipak, uprkos pomenutim naporima, još nismo došli do povećanja zbira medalja i produžavanja tradicije modernog olimpizma u Srba tako što bi, umesto da "odbijamo" Slovence i Hrvate, na primer, u "srpske" medalje ubrojali i sve one koje su od 1896. do juče osvojili Srbi podanici drugih država ili one koje su osvojili Srbi s određenom količinom srpske krvi u žilama.

Kada se time bave žuti mediji, može se bar slegnuti ramenima. Kada se time bavi javni medijski servis Srbije, to je onda pitanje dobrog ukusa, pa taman i ako medalje prebrojava najpoznatija od mnoštva voditeljskih plavuša.

Iz istog broja

Novogovor

Spas

Aleksandar Ćirić

Dve godine robije za Pussy Riot

Letnja priča ili nešto više

Andrej Ivanji

Broj nedelje

70.000

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu