Nedelja

Pravosuđe

Davinić – država 5:0

Bivšeg ministra odbrane Državne zajednice Srbija i Crna Gora, Prvoslava Davinića, Viši sud u Beogradu je 5. jula oslobodio optužbe za zloupotrebe u nabavci vojne opreme o čemu se govorilo u takozvanoj aferi "Pancir" 2005. godine.

foto: tanjug

Prvoslav Davinić, bio je pod budnim okom medija i javnosti dok su se protiv njega nizale optužbe i sudski procesi. Aferi "Pancir" prethodile su optužbe da je dodelio nezakonito stanove pripadnicima jedinice "Kobre", zatim da je dodelio jednoiposoban stan viceadmiralu Mihajlu Živkoviću, čak i da je nezakonito poklonio rashodovani brod "Barkasa" vladi Crne Gore, posle raspada zajednice. U svim navedenim slučajevima, dokazana je Davinićeva nevinost. Trenutno se protiv njega vodi postupak zbog navodne umešanosti u aferu "Satelit", odnosno za ugovaranje kupovine špijunskog satelita od izraelske kompanije.

"Presrećan sam što sam od šest krivičnih postupaka koji se protiv mene vode, u pet dokazao da nisam kriv. Nadam se da ću i u poslednjem, koji se odnosi na takozvanu aferu "Satelit", dokazati svoju nevinost i uveriti javnost da su svi ovi postupci bili politički montirani, rekao je bivši ministar odbrane, Prvoslav Davinić, dan nakon oslobađajuće presude u aferi "Pancir".

On tvrdi da postoje indicije da je spor pred Međunarodnom arbitražom u aferi "Satelit" namerno izgubljen kako bi neko uzeo proviziju.

Što se tiče optužbi koje je lider URS-a Mlađan Dinkić izneo u vezi sa aferom "Pancir", Davinić je podsetio da nijedna nije ušla u optužnicu koju je Viši tužilac podneo sudu, ali da je u javnosti ostao utisak da se tu radi o "pljački veka" i nepoštovanju budžetske procedure i tim povodom zatražio da mu se Mlađan Dinkić izvini.

Povodom oslobađajuće presude u ovom slučaju, reagovala je i stranka Mlađana Dinkića. Iz URS-a je Tanjugu rečno da je oslobađajuća presuda nekadašnjem ministru odbrane "pravo ogledalo reforme pravosuđa".

"Ipak, najvažnije je da je Dinkić otkrivanjem te afere raskrinkao tu grupu i sprečio prevaru, jer akteri nisu uspeli da realizuju taj štetan posao sa naduvanim cenama. Najvažnije je da Davinić i ekipa nisu uspeli u prevari i otimanju narodnih para i da su zaustavljeni", navode iz URS.

U URS-u napominju da nova vlada mora "ozbiljno da se pozabavi reformom pravosuđa, jer ovako više ne može".

Iz istog broja

Broj nedelje

106

 

In memoriam

Miodrag Milošević

Filip Švarm

Novogovor

Gimme five

Aleksandar Ćirić

Obrazovanje

Nečastiva na Filozofskom

Jovana Gligorijević

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu