Nedelja

Novogovor

Izum

Vatru i točak naći ćemo na svakoj listi najvažnijih izuma u istoriji ljudskog roda. No, vatru nije trebalo izmišljati: problem s njom bilo je održavanje i obuzdavanje. Točak, međutim, budući da ne postoji u "prirodniom obliku" jeste izum, iako ime njegovog izumitelja nikada nećemo saznati.

Ako je suditi po arheološkim dokazima, najstariji poznati točak pojavio se u Sumeru, južnom delu Mesopotamije, pre oko 5000 godina. Ali nema dokaza da su kola na točkovima dominirala u tada močvarnom Sumeru, današnjem pustinjskom Iraku: u kraljevskim grobnicama u Uru, tokom iskopavanja početkom prošlog veka ser Leonard Vuli pronašao je uz kola sa točkovima ista takva na salincima. Kako god bilo, Leonardu Vuliju pripada i zasluga za otkriće prvog "pravog", grnčarskog točka, načinjenog od – gline. Nepoznati izumitelj je po zanimanju bio grnčar, a ne prevoznik.

Nema ljudske zajednice koja ne poznaje pronalazača – ove ili one veštine, umetnosti, znanja, alata, oružja ili prastarog običaja. Bogovima ili njima sličnim bićima se u popriličnoj meri poverava odgovornost za izmišljanje i otkrića, bilo to na korist ljudima ili, češće, na njihovu štetu. Priglupi Titan Epimetej, obavljajući božanski nalog da živim bićima raspodeli neophodne osobine sasvim je zaboravio na ljude, pa su dotični ostali bez krila za letenje, krzna da ih štiti od zime, brzine da se spasavaju od zverova i bližnjih, očnjaka da se prehrane, kandži za odbranu… Zato je njegov pametniji brat, Prometej, morao – ne bi li ljudima olakšao život – da od bogova ukrade vatru. Kažnjen je da mu, prikovanom za kavkaske stene, orao ždere džigericu do kraja sveta i veka. Oslobodio ga je, po jednom popularnom mitu, Herakle lično. Ali, ni Prometej ni Herakle nisu mogli da jednostavno ukinu presudu: Prometej je, da bi presuda važila, od jednog beočuga lanca kojim je bio okovan napravio prsten u koji je umetnuo komadić kavkaske stene. Noseći ga na prstu, formalno je ostao okovan za Kavkaz. I danas, kaže mit, ljudi nose prstenje s kamenjem kao znak svog prometejskog porekla.

Ali su u međuvremenu izumeli i intelektualnu svojinu.

Voleo bih da znam ko je patentirao bogove.

Iz istog broja

In memoriam – Miljan Miljanić (1930 - 2012)

Nesporni Čiča

Slobodan Georgijev

Mediji

Do gole kože

Selena Latinović

Zdravlje

Poskupele cigarete

Đurđica Bogosavljević

Broj nedelje

25

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu