Nedelja

Kultura

foto: dušan milenković

Dodeljena NIN-ova nagrada

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2011. godini je Slobodan Tišma, koji je nagrađen za knjigu Bernardijeva soba. Za prestižnu domaću književnu nagradu konkurisalo je 106 romana, a njih šest je ušlo u najuži izbor: Pored Tišme, tu su se našli Kontrolni punkt Davida Albaharija (izdavač Stubovi kulture), Mein Kampf Svetislava Basare (Laguna), Oda manjem zlu Voje Čolanovića (Mono i Manjana), Almaški kružoci lečenih mesečara Franje Petrinovića (Akademska knjiga) i Sasvim skromni darovi Uglješe Šajtinca (Arhipelag).

Žiri, u čijem sastavu su bili Vasa Pavković, kao predsednik, Ljiljana Šop, Vladislava Gordić-Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, doneo je konačnu odluku sa četiri glasa za i jednim glasom protiv. Roman Bernardijeva soba, prema rečima žirija, izdvojio se osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti, koja izuzetno uverljivo komunicira s čitaocem.

Slobodan Tišma živi u Novom Sadu, gde je poznat kao konceptualni umetnik. U mladosti se bavio pisanjem poezije, a bio je i osnivač bendova novog talasa Luna i La Strada. Nagrađena knjiga je njegovo sedmo delo, kom su prethodile zbirke pesama Marinizmi (1995), Vrt kao to (1997), Pjesme (2007) i zbirka priča Urvidek (2005), za koju je dobio nagradu "Stevan Sremac". Za roman Quattro stagioni, koji je objavljen 2009, dobio je nagradu "Biljana Jovanović" za najbolje prozno delo.

Prikaz knjige Bernardijeva soba, koji je napisao Teofil Pančić, objavljen je 1. septembra 2011, u 1078. broju "Vremena".

Izvinjenje

U prošlom broju "Vremena" greškom nije objavljeno ime autora teksta u rubrici "Novogovor". Izvinjavamo se autoru Milanu Miloševiću i čitaocima.

Iz istog broja

In memoriam – Miljan Miljanić (1930 - 2012)

Nesporni Čiča

Slobodan Georgijev

Novogovor

Izum

Aleksandar Ćirić

Mediji

Do gole kože

Selena Latinović

Zdravlje

Poskupele cigarete

Đurđica Bogosavljević

Broj nedelje

25

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu