Nedelja

Prolećno zasedanje Sabora SPC-a

foto: m. milenković

Čekajući nove vladike

U ponedeljak 16. maja počelo je prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC). Njegova svetost patrijarh Irinej najavio je da će biti govora o slučaju raščinjenog episkopa raško-prizrenskog Artemija, kao i o eventualnom pozivu papi Benediktu XVI da dođe u Srbiju, za šta je povod proslava 17. vekova Milanskog edikta. Od ranije je poznato da se na dnevnom redu mora naći i podela eparhija a time i izbor novih episkopa. Usled izbora novog patrijarha, upražnjena je Eparhija niška, nova Eparhija kruševačka "čeka" svog vladiku, a očekuje se i podela Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Moguća je i podela Eparhije raško-prizrenske, kao i reorganizacija u srednjoj i zapadnoj Evropi. Mediji se nedeljama bave nagađanjima "šta će kome pripasti". Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije je "seljen" u Beograd i na Kosovo i Metohiju, vikarni episkop dioklijski Jovan (Purić) u Kruševac, episkop braničevski Ignjatije u Beograd, vladika jegarski Porfirije u Niš… Postoje ozbiljne šanse da u prestonicu dođe vladika bački Irinej Bulović, mada je veoma teško davati bilo kakve prognoze.

Očekuje se da Sabor razgovara i o delovanju raščinjenog vladike raško-prizrenskog Artemija, koji ne priznaje odluku o svom raščinjenju. Iako je patrijarh Irinej ranije govorio da će Sabor biti prinuđen da, ukoliko se bivši vladika ne pokaje, donese "bolnu meru izopštenja". Ukoliko bi do izopštenja došlo, ono bi se odnosilo i na monahe koji slede bivšeg episkopa. Međutim, prema nekim procenama, tokom ovog zasedanja neće se donositi nikakve "konačne odluke" na tom planu.

Postoji mogućnost i promena u Sinodu SPC-a, s obzirom na to da je svoj četvorici članova ovog crkvenog tela istekao mandat.

Prvi dani Sabora (kada zaključujemo ovaj broj "Vremena") prolaze, kako je objasnio episkop bački Irinej, u "upoznavanju članova Sabora sa prispelim materijalima". Zasedanje će trajati nekoliko dana.

Iz istog broja

Novogovor

Panel

Milan Milošević

Broj nedelje

Deset

 

 

Foto nedelje

"nedelju" uređuje jasmina lazić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu