Dodatno

Šta smo saznali između 18 i 19?

 

Beba iz epruvete

Odluka Nobelovog komiteta da nagradu za medicinu dodeli Robertu Dž. Edvardsu, zaslužnom za razvoj postupka vantelesne oplodnje, izazvala je oduševljenje širom planete, ponajviše parova koji su na ovaj način uspeli da prošire porodicu, ali i kritike Katoličke crkve koja tu odluku smatra "neprikladnom". Edvards i njegov kolega Patrik Steptou (umro 1988. godine) pedesetih godina prošlog veka razvili su tehniku veštačke oplodnje tokom koje se jajne ćelije oplođavaju izvan tela, a zatim se usađuju u matericu. Prva osoba rođena zahvaljujući ovom metodu je Britanka Luiz Braun, rođena 25. jula 1978. godine. Do danas je "iz epruvete" rođeno oko četiri miliona beba.


Najstarija galaksija

Kada je svemir imao samo 600 miliona godina, toliko se već proširio da su nastajale i galaksije poput one čija je starost tek nedavno izmerena, i koja je, kako je utvrđeno, najstarija koju čovek poznaje. Astronomi su tokom oktobra uspeli da otkriju njenu starost – ova galaksija navodno datira od pre 13,1 milijardu godina. Starost je utvrđena na osnovu fotografije koju je snimio teleskop Habl.


Otkud leopardu šare

Šare leoparda i tigra su njihova kamuflaža i zavise od navika životinja. Najšarenija sa najnepravilnijim šarama su krzna mačaka koje žive noću i pentraju se po drveću. Britanski tim koji je ovo ispitivao, posmatrajući 37 vrsta divljih mačaka, svoje zaključke je objavio u "Rojal sosajeti" žurnalu. Oni su zaključili da na svakoj od mačaka uvek može da se nađe ista šara – pet tufni koje su imitacija pet crnih otisaka prstiju.

Iz istog broja

Let u budućnost

Cigara sa krilima

Igor Salinger

Imunski sistem – Zajednica

Šta je socijalni imunitet

Ivan Umeljić

Café scientifique (5/6)

Ja, kiborg

Priredio: Mirko Rudić

Imunski sistem – Organizam

Ratni dnevnik jedne bakterije

Luka Mihajlović

Nobel 2010

Laureat u srpskoj nauci

S. Bubnjević

Vreme nauke

Devetnaest

S. B

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu