Kultura

TV manijak

Ima li Granda bez Pinka?

Novinske agencije su u utorak prenele vest o prekidu saradnje Televizije Pink i produkcije Grand. Lepim, ali pomalo gorkim tonom, kolegijum Televizije Pink je saopštio (da parafraziram), kako je "Pink veći i važniji od Granda". U saopštenju se dalje navodi kako "se to, od strane Grand produkcije zaboravilo, i kako su pregovori o novoj sezoni izašli iz okvira korektnosti poslovanja dugogodišnjih partnera i dotakli politiku ucenjivanja i nerealnih postavki. TV Pink je saopštio da je prekinuo svaku saradnju sa Grand produkcijom."

Ovaj epski sudar dva medijska titana neće biti bez posledica koje će dovesti do restrukturiranja TV ponude u Srbiji. Zato je logično da raskid ovog savršenog braka postavimo kao egzistencijalnu dilemu koja glasi: "Ima li Granda bez Pinka?"

Pitanje nas prvo dovodi do odnosa TV kuća i eksternih produkcija, koje su godinama unazad bile tvorci najpopularnijih TV emisija. Imošn, Grand, Vižn Tim, ili Adrenalin su praktično proizvodili programe koje su emitovale različite TV stanice. Grand je u tom smislu bio produkcijska kuća koja je jedina poslovala unutar sistema Pink, a mnogi gledaoci nisu bili svesni gde prestaje Pink, a počinje Grand. U medijskoj džungli Srbije bilo je evidentno da Pink i Grand mogu zajedno da postave pravila u kojima će ostale televizije biti prinuđene da igraju. Da podsetimo, Grand je iz sezone u sezonu, sve manje bio revija pevača, a sve više muzički šou sa dramskim elementima ("Kursadžije", "Policijska stanica" itd.). Takođe, tu su i igre na sreću i vrhunac – "Zvezde Granda", najpopularniji šou Saleta Popovića. Ovaj dvojac je zaslužan što se na male ekrane vratila tema ruralne Srbije, pa je RTS odgovorio domaćim serijama sa seoskim motivima. U muzičkom smislu, Grand je pomerao ukus publike od klasičnih narodnjaka ka modernom pop zvuku.

Kruna saradnje bila je "Farma" gde je Grand imao zadatak da obezbeđuje zvezde i zvezdice, a Pink produkcijske kapacitete. Finansijski rezultati su bili toliko spektakularni da je po svoj prilici novac posvađao Mitrovića sa Brenom i Sašom Popovićem. Nova sezona "Farme" i "Zvezda Granda" bile bi verovatno dve najgledanije emisije u Srbiji, ali šta sad? Neki elementi razdora bili su vidljivi tokom "Farme" gde je Sale Popović dobijao packe od produkcije Pinka jer je favorizovao neke od farmera ili osuđivao druge. Para je bilo mnogo, ali kao da je tikva pukla oko pitanja – ko bolje razume ukus auditorijuma, Željko ili Saša. Na kojem kanalu ćete sada gledati Grand?

Pokušajmo da prelistamo opcije na daljinskom upravljaču.

RTS bi bio moguć partner Granda, ali to bi stvorilo ogroman talas novokomponovane muzike na javnom servisu, što bi značajno poremetilo imidž koji je izgrađen. Kada su narodnjaci u pitanju, RTS je skloniji tradicionalnoj narodnoj muzici u emisijama "Jedna pesma jedna želja" ili "Leti, leti, pesmo moja mila".

Sledeća nacionalna televizija (po rejtingu) je Televizija Foks, u kojoj bi Grand mogao naći partnera i to bi verovatno bio neverovatan pogon za ovu kuću. U estetskom smislu – Fox je sa narodnjacima imao dodir kroz šou Seke Aleksić i to nikome nije smetalo. Ipak, pitanje je šta bi se desilo kada bi Seka (osim u "Survajveru" na Filipinima) zapevala. Mogao bih da zamislim i Zvezde Granda na ovoj televiziji, tako da ništa nije nemoguće. Gubitak za Grand biće samo kod gledalaca u dijaspori koji tradicionalno iz domovine prate Pink ili RTS.

B92 je sa narodnjacima došao u dodir kroz pojavljivanje Jelene Karleuše ili Ere Ojdanića u rijaliti programima produkcije Imošn. Iako je to nekada bilo nezamislivo, danas niko ne bi mogao da garantuje da se Sale Popović nikada ne bi mogao pojaviti čak i na B92.

TV Košava bi mogla biti savršeno gnezdo za Grand, ali tada bi Grand svakako igrao ulogu starijeg i iskusnijeg brata i praktično asimilovao krhku programsku šemu Košave.

Na kraju, ne treba odbaciti mogućnost nastanka nove medijske kuće, kanala Grand. Možda su nacionalne frekvencije podeljene, ali Grand bi mogao bez većih problema da funkcioniše kao muzički kanal u kablovskim mrežama, putem satelita, ili putem interneta i time u tehnološkom smislu promeni ovdašnju Tv ponudu. Zamislite – sajber Grand i svemirski narodnjaci za nebeski narod.

Iz istog broja

Palić 2010.

Zalutali meci, i šire

Teofil Pančić

16. Sarajevo film festival

Devet dana jula

Muharem Bazdulj

Filozofija – Peter Sloterdijk, Sfere I, Fedon, Beograd 2010,
prevod Aleksandra Kostić

Politike umetnosti

Ivan Milenković

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu