Nedelja

Novogovor

Klasteri

Klaster glavobolja je gora od migrene. Klaster je skupina sličnih stvari, grupa, grupacija, aglomeracija, busen, bokor, kita, grozd, roj, jato. Kompjuterski klaster je grupa povezanih računara; u fizici to je grupa atoma ili molekula; u astronomiji grupa zvezda, gravitaciono povezana. Pre hiljadu godina u gotskoj arhitekturi, klasterima su nazivane vertikalne kamene skeletne strukture, sa grupama stubova, lukovima i spiralama.

Vojna terminologija govori o klaster bombama, setovima bombi bačenih zajedno, čija se zabrana traži, a kojih je na tlu bivše Jugoslavije demontirano preko 6000.

U javnom novogovoru klaster se sada najčešće definiše kao koncentracija međusobno povezanih firmi iz srodnih delatnosti i institucija (fakulteta, agencija, trgovačkih udruženja, specijalizovanih dobavljača) koje u određenoj delatnosti međusobno dobrovoljno sarađuju, a zadržavaju svoju samostalnost.

Nekad se tako nešto zvalo udruženje zanatlija, ili kooperativa, a možda na to liči i samoupravna interesna zajednica. Zaboravili ste SIZ-ove, a ‘lebom su vas ‘ranili.

Firme se mogu udruživati u klastere radi povećanja konkurentnosti; boljeg korišćenja resursa; informisanja o javnim nabavkama, o kupcima, i dobavljačima; unapređenja dizajna; uvođenja nove tehnologije; zajedničkog korišćenja usluga laboratorija: dobijanja sertifikata; brendiranja proizvoda; marketinga; lobiranja i, naročito, pristupa kapitalu "za projekte".

Podsticaj za osnivanje klastera može da dođe odozdo, za to se sad kaže bottom up, od poslovnog sektora, ili odozgo, top down, na poticaj države ili donatora iz Danske. U Srbiji, kažu, postoji oko 20 klastera, grupa preduzeća međusobno povezanih (kaže se, u mrežni sistem). Slabo su organizovani, a njihov menadžment je nedovoljno obučen. Da nije bilo pomoći države, veliko je pitanje da li bi mnogi od njih opstali.

Primetili smo: Šumadijski cvet, klaster proizvođača cveća osnovan u decembru 2006; Automobilski klaster Srbije, predstavnika agencija Zapadnog Balkana za promociju investicija; Tekstilni klaster Nišavskog okruga; Agro klaster Obrenovac; Klaster kreativne industrije Vojvodine; Klaster Galenit, fond za organizovano sakupljanje i reciklažu istrošenih baterija i akumulatora; Građevinski klaster Dunđer, koji je kao pokrovitelj nedavno organizovao workshop na temu brze pruge.

Iz istog broja

In memoriam

Feliks Pašić

Mirko Rudić

Uvrnuti časopisi

Kako doživeti smrt?

S. Bubnjević

Broj nedelje

100

Razglednica

Pozdrav iz Grčke

R. V

Most na Adi

Foto nedelje

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu