Meridijani

Pariz

ISPOSTAVLJEN RAČUN: Nikola Sarkozi sa suprugom

Referendum o Sarkoziju

AP

Osnaženi prvim rezultatima regionalnih izbora koji pokazuju neuspeh vladajuće Sarkozijeve stranke, francuskim socijalistima sada predstoji nedelja pregovaranja sa konkurentskim levičarskim partijama. Ovo će biti šansa za socijaliste da obezbede dominaciju u naredne dve i po godine, odnosno prilika da regionalni uspeh pretvore u pobedu na predsedničkim izborima 2012. godine.

Socijalisti sada na sva zvona objavljuju svoj povratak. Potukli su konzervativce i na regionalnim izborima 2004. godine, da bi tri godine kasnije izgubili predsedničke izbore posle ljute borbe u samoj stranci oko njihovog kandidata za predsednika. Prema konačnim rezultatima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske u ponedeljak, stranke levice socijalističke orijentacije osvojile su 53,5 odsto glasova, dok je vladajuća konzervativna stranka osvojila 39,9 odsto biračkog tela. Međutim, odziv birača je bio slab – 53 odsto Francuza nije izašlo na izbore, bez obzira na to što su ovi izbori doživljeni kao referendum o Sarkozijevih 34 meseca na vlasti.

Generalni sekretar Sarkozijeve stranke Ksavijer Bertran, upozorio je levičare da ne pokazuju "trijumfalizam" dok se ne održi drugi krug, i ako bi posle drugog kruga izbora rezultati mogli biti mnogo gori nego što očekuju.

CSA, agencija koja se bavi istraživanjem javnog mnjenja, predvidela je da će posle drugog kruga lokalnih izbora socijalisti biti jači, a da će konzervativci proći mnogo gore nego što su očekivali. Posle prvog kruga nijedna stranka u regionu nije odnela pobedu. Stranka koja osvoji deset odsto glasova u prvoj rundi može da udruži svoju listu sa strankom koja je osvojila pet odsto za potrebe drugog kruga.

Jurnjava oko formiranja zajedničke liste počela je po završetku prvog izbornog kruga. Stranka Evropskih ekologa, amalgam zelenih partija formiranih pre neku godinu, i socijalisti saopštili su u ponedeljak uveče da su u većini regiona postigli koalicione dogovore. Socijalistička stranka je posle raspada Francuske komunističke stranke pre 20 godina faktički ostala bez koalicionog partnera sa kojim bi mogla da porazi konzervativce. Posle izbornog obrta, "evropskim ekolozima" omogućena je šansa da izoštre svoju regionalnu i čak nacionalnu politiku do prvih sledećih izbora, a to su predsednički. Kada je reč o zelenima, oni su konačno došli u dobru pregovaračku poziciju. Prema rečima Martina Obrija, potencijalnog predsedničkog kandidata socijalista na sledećim izborima, glasanje za drugi krugu biće odlučujuće, dok je bivši lider Fransoa Holad obećao "totalno jedinstvo" među levičarima.

Debora Sjuvord

Iz istog broja

Bangkok

Krv na nogama

Channelnewsasia

Brisel

Obećanje o pomoći Grčkoj

Financial Times

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu