Nedelja

Incident na Ceraku

Preka narav ili PTSP?

Penzionisani potpukovnik D.B. (50) prošle nedelje u Beogradu, u svom stanu u naselju Cerak, uz pretnju pištoljem nekoliko sati držao je taoce. Celodnevna drama, koja je na licu mesta uključila pregovarače i brojne policijske i novinarske ekipe, ipak se srećno završila.

Prema onome što su ispričale komšije D.B., on je oko 14 časova sa pištoljem u ruci izašao iz stana i pretio da će pucati u nekoga, ali kada su komšije pozvale policiju, zaključao se u stan. Došla je policija koja je zaključila da nije u stanu pa su ubrzo otišli. Tada je D.B. ponovo izašao iz stana i pretio ostalim stanarima, a onda je, tvrdeći da mu je pozlilo, ušao u stan komšinice. "Rekao je da mu je loše i zamolio za čašu vode. Ona ga je pustila u stan, koji jedini u zgradi ima blindirana vrata, u kome je bila sa svojim mladićem. D.B. je držao dva pištolja, a na sebi je imao i pancir. Uperio je pištolj u njih i rekao im da ne želi da ih povredi, a komšije su odmah alarmirale policiju, koja je ubrzo došla", ispričao je jedan od komšija. D.B. je počeo da lomi stvari i da puca na policajce. Dve osobe koje su se nalazile u tom stanu izašle su posle nekog vremena preko terase.

Posle predaje prevezen je na Vojno-medicinsku akademiju. Komšije pominju da je D.B. preke naravi i da se često svađao s njima, a mediji spekulišu da se dugo lečio od PTSP-a. Pojedini pišu da se tokom rata devedesetih godina borio na gospićkom ratištu i bio u zarobljeništvu gde je mučen.

Ne postoji tačna evidencija o broju osoba u regionu koje pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), vijetnamskog ili balkanskog sindroma. Za razliku od Hrvatske u kojoj se o njemu mnogo pričalo, u Srbiji, iako postoje stručnjaci koji se bave ljudima sa PTSP-om, na neki način je ostao tabu.

PTSP se javlja kod osoba koje su doživele izuzetno stresne situacije – povrede, pretnje, gubitak bližnjeg, zlostavljanje… – koje naknadno mnogo puta proživljavaju, neki od njih kroz tzv. fleš-bekove, a drugi postaju veoma agresivni ili izrazito povučeni. Neki lekari procenjuju da sindrom ima oko 35.000 ljudi.

Iz istog broja

Nagradna igra »Vremena«

Koliko nas ima?

Ratni zločini na Kosovu

»Šakali« u zatvoru

Mirko Rudić

Broj nedelje

142

Nauka

Paklena mandarina

Slobodan Bubnjević

Alternativna medicina

Svi pacijenti Marijane Kovačević

Jelena Jorgačević

Novogovor

Do bola

Milan Milošević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu