Mozaik

Formula 1

Dugi nos i širok osmeh

Iako su mnogi timovi najavljivali da tek prelaskom u Evropu počinje prava borba za titulu šampiona, samo je mali broj njih pokazao napredak u odnosu na vodeće

Nema sumnje da su kvalifikacije i samu trku za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja nedaleko od Barselone iščekivali sa velikom pažnjom ljubitelji Formule 1. Iz prostog razloga što su u međuvremenu tehnička i ostala pravila konačno utvrđena ili potvrđena, kako vam drago, ali i zbog "pretnji" timova (favorita na papiru), koji su loše počeli sezonu, da će trenutno vodećima pokazati ko kosi a ko vodu nosi. Od svega toga gotovo da nije bilo ničega jer su vozači tima Bron GP, Dženson Baton i Rubens Barikelo, ponovo dominirali.

Pobeda Australijanca je, međutim, po ko zna koji put otvorila pitanje ima li u Formuli 1 timskih naređenja? Jer, dogodilo se da je Rubinjo mnogo bolje startovao od Džensona, koji je imao prvo startno mesto, i Fetela, koji je bio drugi na startu, isprednjačio sa trećeg na samo čelo kolone ("… uske staze planinske…") i da nije bilo karambola u sredini poretka imao bi na kraju prvog kruga veoma solidnu prednost. Pošto je staza posle sudara Zutila (Fors Indija), Burdea (Toro Roso), Buemija (Toro Roso), i nesuđenog favorita Trulija (Tojota) ličila na auto-otpad, izašao je automobil za usporavanje, pa smo imali dovoljno vremena ne samo da vidimo detalje sudara već i usporeni snimak odličnog starta i Felipea Mase (Ferari), koji je sa šestog već bio dospeo na treće mesto, Fernanda Alonsa (Reno), koji se sa devetog popeo na šesto, i Kimija Raikonena, koji se pomerio za čak šest mesta i zaseo na deseto. Finca su inače u kvalifikacijama upropastili šefovi tima koji su ga superiorno ostavili u boksu misleći da glat prolazi u dalju borbu za startne pozicije i kad je bilo jasno da od toga nema ništa, bilo je kasno da ove sezone brljotinama naglašeno skloni lumeni iz Maranela bilo šta poprave. Kad je trka nastavljena, pokazalo se da je Barikelo u top formi i za kratko vreme je napravio sekund razlike u odnosu na Batona. Iza njih je Fetel, verovatno besan jer je loše startovao, krenuo u jurnjavu za Masom, ali se pokazalo da će biti vrlo teško prestići ga, odnosno da je Ferari ipak uradio domaći zadatak i koliko toliko uhvatio priključak sa timovima koji su žarili i palili u prve četiri trke. Videlo se to i po načinu na koji je Kimi isprednjačio i borbi koju je vodio sa tada devetim Hajdfeldom (BMW). A onda je došlo vreme za prvo svraćanje u boks na promenu guma i dolivanje goriva, vreme da se vidi ko je kakvu strategiju odabrao.

Upravo je tu nastao kurcšlus jer je Batonu, koji je prvi ušao u boks, doliveno mnoooogo više goriva nego Barikelu, što će kasti da je Ros Bron timskim drugarima promenio strategiju – Džensonu smanjio na dva, a Rubinju ostavio tri svraćanja u boks. Tako je Baton po četvrti put pobedio, a siroti Barikelo opet ostao bez banke (deset bodova). Posle trke je njegov obešeni nos bio proporcionalan širini Džensonovog osmeha i ma koliko da je u prvi mah delovao kao čovek koji se miri sa sudbinom, stvari su u utorak eskalirale. Naime, Barikelu je sve ovo očigledno zazvučalo kao déjà vu, podsetilo ga na situaciju kada je u Ferariju bio "druga violina" ili "Šumaherov vodonoša".

"Ako i malčice namirišem da u timu favorizuju Džensona – obesiću kacigu o klin", rekao je komentarišući leteću promenu taktike i zaključio da "mora da se utvrdi šta se u stvari desilo, ali mislim da je sve bilo OK". Na pitanje ima li timskih naredbi, Ros Bron je kratko odgovorio: "Videli ste šta se dogodilo u prvoj krivini posle starta pa sami prosudite da li ima timskih naređenja." Hm, Rose, Rose, imam utisak da Rubinjo ne misli na kvalitet i performanse bolida ili na vozačku veštinu, već na taktiku, na taktiku.

Elem, trka je u stvari tada postala prilično monotona i samo su brljotine u boksu Ferarija doprinele da se do kraja sve složi gotovo isto onako kako je bilo i u dosadašnjem delu sezone. Naime, lumeni iz Maranela su loše proračunali količinu goriva koju su u poslednjem svraćanju u boks dolili Felipeu pa je u samom finišu trke naredbom šefova da uspori morao da se preda u sjajnoj borbi sa Veberom (Red Bul). Onda je propustio i Fetela pa su oni kroz cilj prošli kao treći i četvrti, verovatno je tužno gledao i kako ga obilazi Alonso (Reno), koji je bio peti pa je šesto mesto bilo najminimalnija uteha za Masinu sjajnu vožnju. Dodamo li ovome da je Kimiju otkazala hidraulika pa je odustao i to kad je bio na jakom šestom mestu, onda je jasno da je Ferari u velikoj krizi. Čak tolikoj da je moguće da upravo dok ja pišem ovaj tekst (utorak), šef tima Dominikali nudi svoju glavu upravljačkom bordu. Već pomenuti Hajdfeld je kroz cilj prošao sedmi, a osmim mestom je Niko Rozberg doneo bodić Frenku Vilijamsu.

I pošto je trka bila poprilično monotona, sa staze i iz boksova stizale su i bizarne vesti poput one da pred start trke tablu sa imenom Tima Gloka (Tojota) nije držala devojka, mada se na prvi pogled to moglo učiniti, već izvesni Tomas, model iz Londona! Posebna priča je Ros Bron, koji je, da li zbog još nevelikog timskog budžeta ili zbog štednje (ekonomske krize, možda), iz Barselone odleteo avionom kompanije Izi džet (EasyJet), koja je poznata po velikim popustima na cenu karte. Ekipa Fudži televizije, inače generalnog sponzora Velike nagrade Japana, uopšte nije ni doputovala u Španiju iz straha od "svinjskog gripa", a veliku pažnju izazvao je i rezultat turnira u pokeru, održan pre desetak dana u Aosti, gradiću na severu Italije, na kome je pobedio Niko Rozberg, a "presvukao" je pokeraše poput Mihaela Šumahera, Đankarla Fizikele, Antonija Ljucija i Edija Džordana, bivšeg šefa istoimenog tima Formule 1.

Sledeća trka je 26. maja u Monaku, za veliku nagradu Monte Karla, odakle po tradiciji očekujem dve stvari – Vukšin telefonski poziv da uživo čujem zvuk formule i šarenu majicu da se manje ljutim što mi pravi zazubice.

Iz istog broja

Vek od abdikacije Đorđa Karađorđevića

U senci Nikole Pašićai Josipa Broza

Zorica Janković

Intervju – Dr Rolf-Diter Hojer, generalni direktor CERN-a

Život posle crne rupe

Slobodan Bubnjević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu