Kolumna

Navigator

Ponor pakla, vatra groma

Možda je u pitanju samo čudna podudarnost, ali da sam na mestu ljudi iz Registra nacionalnog internet domena Srbije, udesio bih da se gašenje sadržaja na .yu domenu zakazano za 4. maj obavi tačno u 15:05. Ako Jugoslavija treba simbolički da umre na isti dan kada i čovek koji ju je proslavio, onda da teramo do kraja, sa sve hepeningom. Ali, pre kraja, hajde da se vratimo na početak.

Ovog ponedeljka, dakle 2. marta, ugašeni su svi internet sadržaji pod domenom .yu osim ako njihovi vlasnici nisu tražili produženje. To je deo procesa prestanka korišćenja domena nepostojeće države Jugoslavije i prelaska na domen .rs koji pripada Srbiji. Ako niste stigli da oposlite sve oko te selidbe, omogućeno vam je da život domenu produžite do 30. aprila. Ko to ne uradi, domen mu se večno gasi pomenutog 4. maja. Ostali, čiji vlasnici bi još malo da ih koriste i brinu o tome, postojaće do 30. septembra kada .yu domen zvanično prestaje da postoji.

Ne može se reći da je ovo pitanje u Srbiji shvaćeno dovoljno ozbiljno mada iz RNIDS-a upozoravaju da nikakvog produženja rokova neće biti. Samo u poslednjih nekoliko dana nagledao sam se kalendara za 2009. i svežih vizitkarti, pa i televizijskih reklama na kojima se uredno reklamiraju adrese koje se završavaju na .yu. To se može smatrati čistim bacanjem para, kao da ljudima delite broj telefona za koji pouzdano znate da će biti zamenjen u narednih nekoliko meseci.

Gašenje .yu domena znači brisanje iz svih DNS registara na internetu. A DNS registar služi da vas uputi na pravo mesto kada ukucate neku adresu u svoj internet brauzer. U slučaju .yu domena dobijaćete odgovor da takva adresa ne postoji, a mejlovi poslati na .yu adrese vraća će vam se uz objašnjenje da je u pitanju greška.

Problem nije mali. Mnogi u svetu su adrese srpskih sajtova zapamtili u favoritima ili bukmarksima koristeći .yu domen i te prečice im više neće raditi. Isto važi i za i-mejl adrese koje ste godinama delili. Bilo bi neophodno da svima iz svog adresara pošaljete obaveštenje da moraju da edituju vašu adresu. I ni tada ne možete da budete sigurni da će svi to zaista i uraditi i da nećete izgubiti kontakt sa nekim ljudima.

Kada proces preregistracije domena bude okončan, znaćemo u kakvom je stanju srpski internet. Ne samo zato što će svi domeni (veb sajtovi uglavnom) biti sveže registrovani i uglavnom aktivni već i zato što je od sada registracija domena godišnja obaveza, ko ne obnovi – gubi adresu. Do sada ste je registrovali jednom zauvek, bez obaveze da ikada išta platite. Ta praksa odlazi u istoriji zajedno sa zemljom na koju je ličila.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu