Ljudi i vreme

Izjava nedelje

»Svakog trenutka je stanje moglo da mi se pogorša, a neko me tamo ogovara. To nije lepo.«

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, komentariše ponašanje nekih kolega i medija tokom njegovog boravka u bolnici ("Press")

N.N.,

sagovornik "Pressa" iz hotela "Grand" na Kopaoniku, "koji je insistirao na anonimnosti", priča o gostu ovog hotela beloruskom predsedniku Lukašenku:

"Prošle nedelje samo kratko javljeno da u hotel dolazi jedna

državna delegacija.

Ne znam kako je predsednik Belorusije odlučio da zimuje baš kod nas.

Niko nam nije javio da je reč o predsedniku Belorusije. A još više smo se iznenadili kada smo videli ko je sve sa njim došao. Tu su njegovi sinovi, njihove porodice, obezbeđenje, kuvari,

dadilje njegovih unuka… Ne znam koliko iznosi tačan broj, ali ako vam kažem da su od aerodroma u Nišu do Kopaonika došli u 50 automobila, onda zaključite sami."

Kakav tretman ima visoki gost:

"Lukašenko ima ‘predsednički tretman’, ali se on

trudi da se ne izdvaja od ostalih gostiju. Osim standardnog protokola, koji podrazumeva da hranu spremaju njegovi kuvari, ali u saradnji sa našim, i obezbeđenja koje ima, mogu reći da

je reč o običnom gostu. Nema nikakvih posebnih zahteva, zajedno su sa ostalim gostima u restoranu, zajedno na skijanju, kao i svi čekaju u redu za ski-lift, tako da sa njima nema nikakvih problema. Mi ćemo se potruditi da ga ugostimo tako da se vrati i sledeće godine."

("Press")


Lepa Brena,

poslovna žena, sa porodicom bila je na skijanju u Austriji i svi su "uživali u zimskim čarolijama":

"Ovo je odmor po mojoj meri. Oduvek sam više uživala u zimskim čarolijama nego na moru. Boba, deca i ja uživali smo na snegu, u SPA tretmanima, ali i u hrani, koju smo posle sagorevali vežbanjem u teretani hotela. Isprobavali smo razne gastronomske specijalitete Austrije, među kojima su čorba od belog luka, koja, iako se to očekuje, nije teška i veoma je prijatnog ukusa, zatim njihov nacionalni gulaš, neke specijalne germ-apl štrudle punjene džemom i filovane puding kremom od vanile, kao i razne druge specijalitete vešto smišljene i veoma ukusne. Inače, u mnoštvu svega onoga što na planini može da se pije, u Kacbergu je glavni hit mešavina soka od jabuke i kisele vode u razmeri pola-pola…"

("Kurir")


Vesna DedićMilojević,

novinarka RTS-a, govori o izazovu pisanja scenarija za prošlogodišnju "Pesmu Evrovizije":

"To mi znači, naravno. Ja ne znam nijednog građanina ove zemlje koji nije bio ponosan u trenucima kada su Jovana Janković i Željko Joksimović pokazali kako se i zašto Srbi ljube u obraz tri puta, kada su bacali jabuke u publiku, kada je Željko pevao sa Novakom Đokovićem i tapkao loptu sa Vladom Divcem, kada je sto miliona gledalaca širom sveta bilo oduševljeno nakon što im je Jovana namigivanjem dala znak za početak glasanja. A možete zamisliti kako se oseća neko ko je to smislio."

("Ilustrovana muzika")


Vuk Kostić,

glumac, na pitanje da li je pobornik zdrave hrane ili zastupa mišljenje da "nema ptice do prasice", kaže:

"Uglavnom jedem meso, i to dobro zapečeno. Jedem i voće, doduše, samo kad moram. Retke su situacije u kojima sam jeo biljke, a nikad nisam zobao žitarice. Moj ćale je bio mesožder, kao i burazer, tako da verujem da su Kostići uopšteno mesožderi. Inače, moja keva fantastično kuva, tako da se trudim svaki dan da dođem do nje ne bih li ručao nešto konkretno, tipa sarmu ili pasulj."

Kakav je u kafani:

"Volim da je muzika pored mene, ali nikada nisam bio neki kavgadžija. Čak sam i mirniji kad popijem. Pre ću da planem i napravim frku trezan, nego pijan. Jedan sam od onih koji vole da đuskaju i pevaju."

Kakav je kad se svađa:

"Zna da mi se desi da slomim nešto, mobilni telefon, na primer, ili da probušim vrata…"

Koja knjiga ga je oborila s nogu:

"Zbog posla mi raznorazne stvari padaju pod ruku i najčešće čitam drame. Privatno, potpuno sam bio oduševljen Ratnikom svetlosti Paula Koelja."

("Stil")


Ljuba Popović,

slikar, nastanjen u Parizu, na poziv "Politike" komentariše članak Slavenke Drakulić iz bečkog časopisa "Eurozine", objavljen na sajtu "Peščanika", u kome "hrvatska spisateljica preispituje svoj odnos prema Srbiji i odnos mlade generacije u njoj prema gresima njihovih očeva":

"Mir Jam je pisala srceparajuće tekstove između dva rata.

Slavenka Drakulić piše srceparajuće, politički obojene tekstove, i to ne bez talenta.

Ako se oslobodi politike, ima nade da dostigne Mir Jam. I neka piše ‘našim jezikom’."

Srbi su dostojanstven i kreativan narod, ponosan na svoju istoriju.

Kao u svakom narodu, i među Srbima ima kukolja. Neka Slavenka pokuša da među Srbima pronađe vredne i kreativne osobe kako bi se informisala i saznala istinu.

Beograd su svojevremeno napustili Mirko Kovač, Boba Matić, Miro Glavurtić. Žive, kao i ona, u Hrvatskoj, niko im to ne zamera, ali ono najbolje što su stvorili u životu stvorili su u Beogradu.

Slavenka Drakulić ne treba da ide u Beograd, neka ostane tamo gde je. Uostalom, šta ima i da traži u Beogradu."

("Politika")


Kleopatra,

"balkanska proročica, jedan od najpoznatijih vidovnjaka sa ovih prostora", zaprepašćena je odlukom RRA da se njene kolege ubuduće "proteruju sa malih ekrana":

"Nisam iznenađena jer me u ovoj zemlji više ništa ne može iznenaditi – ja sam ogorčena i kao čovek i kao profesionalni astrolog, i kao osoba koja ima dar predviđanja budućnosti i koja taj posao radi više od 20 godina! Ne mogu shvatiti da se 2009. godine, kada smo duboko zagazili u novi milenijum, ponovo javljaju nekakve zabrane i ukidanja! Kome smetaju moje kolege, kome smeta horoskop, zašto je tako strašno reći ljudima šta ih čeka u budućnosti i tako nekome ulepšati ili olakšati život?"

Da li planirate da se obratite Savetu RRA povodom ovog slučaja:

"Sada ih javno, preko vašeg lista, pitam zašto ovo rade i kome toliko smetamo? Predsednik Saveta RRA, vladika Porfirije, svešteno je lice i utoliko je gore što nas progoni kao da smo neke đavolje sluge! Zaboravlja pri tom da su u pravoslavnoj veri i Svetom pismu neki od najvećih proroka bili Sveti vrači – braća Kozma i Damjan, pa sveti Ilija i mnogi drugi. Zašto se ne oglasi povodom pedofilije koja postoji u SPC-u, znamo da su neke vladike bile optužene za tu pošast proteklih godina? Ali ne, njemu je važnije da progoni astrologe i vidovljane. Mogu samo reći: Porfirije, sram te bilo!"

("Pravda")


Milena Ekart,

astrolog, ekskluzivno, kao i kolege prethodnik par nedelja, govori o sudbini Srbije u 2009. godini, ali i o političarima, partijama, estradi:

"Svetska ekonomska kriza će se i u svetu primiriti nakon leta, ali od druge polovine oktobra Jupiter kreće u retrogradno kretanje, tako da će se finansijska kriza osetiti početkom 2010. u Srbiji, ali neće biti nikakvog kraha i inflacije! Tvrdim da se 1993. nikada više neće ponoviti!"

Kako će teći saradnja sa Hagom ove godine, hoće li Ratko Mladić biti izručen Sheveningenu?

"Ratku Mladiću je lični horoskop ove godine krajnje nepovoljan i lako je moguće da će se već u martu naći u Hagu! Mladićeva priroda je militaristička pa ne isključujem ni mogućnost njegovog samoubistva prilikom hapšenja!"

Šta će biti sa Mlađanom Dinkićem i Zastavom:

"Dinkić i njegova obećanja o hiljadu evra od deonica i ugovor Zastave i Fijata su pod konjukcijom Jupitera i Neptuna, a to znači da od svega toga nema ništa! Tri puta izgovorena laž u medijima postaje istina i to je ono čime se Mlađan Dinkić rukovodio kada je obećavao deonice i dolazak Fijata!"

Kakav će biti rad ministra Dačića ove godine?

"Za Ivicu Dačića ova godina je prilično dobra na ličnom, ali

i na profesionalnom planu!"

("Pravda")


Božidar Đelić,

potpredsednik Vlade i ministar za nauku, govori o svojim navikama, na primer o pevanju pod tušem:

"Mnogo volim da pevam, iako sam apsolutni antisluhista. Pevam sve, pop, rege, Bajagu, ponekad se okušam u operi, ali sve je to baš teško slušati."

Da li isključuje telefon:

"Nikada , ni telefon ni blackberry, a to nije nimalo lako jer dnevno dobijem oko dvesta SMS poruka i pedeset do sto i-mejlova, plus pisma i faksove. Uvek sam dostupan za familiju, najbliže saradnike, predsednika države, premijera i članove vlade."

("Gloria")


Aleksandar Vučić

zamenik predsednika SNS, o svom učešću u TV emisiji "Plesom do snova": Trapav sam kao medved, pa i ako izgleda kao da se ne trudim, činim to žestoko. Svaki ples mi se dopada, volim da igram, ali mi jednostavno ne ide."

("Gloria")


Lea Kiš,

TV novinarka sa Pinka, priča o svojoj kćerki Sari:

"Moje profesionalne obaveze je ne zanimaju. Ja sam joj samo mama. Ako joj slučajno iznesem hranu od prethodnog dana, samo se okrene ka meni i pita: ‘Izvini, šta si ti ceo dan radila, kad nisi stigla da skuvaš?’"

("Glorija")

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu