Kolumna

Navigator

iStorija

Petak, 29. jun, ostaće upamćen u svetu komunikacija kao dan kada je ajfoun (iPhone) stigao u ruke običnog sveta, za sada samo u SAD. Ajfoun je, ako neko ne zna, novi proizvod kompanije Epl, koji u sebi sjedinjuje mobilni telefon, muzički uređaj, kameru od dva megapiksela i internet pristup. Malo je veći (11X6 cm) i tanji (11,6 mm) od trenutno popularnih telefona, od kojih se razlikuje i po tome što nema nikakve dugmiće. Telefonom komandujete pipajući po aktivnom ekranu.

Ovaj proizvod najavljen je još pre šest meseci (već smo pisali o tome u ovoj rubrici), ali je poslednjih dana nestrpljenje korisnika dostiglo maksimum. Neki su stali u red još u utorak, ne bi li bili među prvima koji će doći do nove sprave kada se radnje otvore u petak u šest ujutru. Nekima se toliko čekanje isplatilo, neki još uvek čekaju da im telefoni prorade kako treba.

Specifičnost ajfouna je, između ostalog, u odluci Epla da u svakoj zemlji ima samo jednog operatera mobilne telefonije sa kojima sarađuje. U SAD je to AT&T i mnogi su na ovaj izbor gledali sumnjičavo. Ova kompanija nije poznata po naročito dobrom servisu, a kritičari smatraju da bi bilo bolje da su svi operateri u konkurenciji, pa ko ponudi bolje i više. S druge strane, Epl voli da bude uključen u sve što se dešava sa njegovim proizvodima i smatra da će to biti lakše ako radi samo sa jednom firmom, nego ako pored sve muke još mora povremeno da miri ljutu konkurenciju. Kako god, ekskluzivni ugovor potpisan je na pet godina.

Pojava ajfouna uzdrmala je tržište mobilne telefonije u SAD, a veruje se da će tako bitii drugde u svetu (evropska premijera najavljuje se za kraj ove godine, ali ništa se još zvanično ne zna). Samo prvog vikenda prodato je oko pola miliona aparata, duplo više nego što su prognozirali najveći optimisti. Većina kupaca do sada nije bila na AT&T mreži, tako da sada masovno beži u tom pravcu na očaj ostalih. Epl se nada da će do kraja naredne godine dostići deset miliona prodatih telefona, odnosno jedan odsto od ukupnog broja u svetu (procenjuje se na milijardu aparata).

Ali, ne ide sve glatko. Već prvih dana oko dva odsto kupaca prijavilo je da ne može da se poveže na mrežu (nekima je taj očaj trajao po dva-tri dana). Teško je biti strpljiv ako ste danima čekali u redu da bi nešto platili 500 ili 600 dolara i obavezali se na mesečnu pretplatu između 60 i 100 dolara. Stručnjaci Epla i AT&T-a naporno i danonoćno rade na otklanjanju problema, ali sada popularnost uređaja radi protiv njih. Treba rešiti oko deset hiljada prijava, svaka je priča za sebe, a broj nezadovoljnih raste sa brojem novih kupaca.

Za sada su nezadovoljni bučniji od ovih drugih i žale se i na kratak vek baterije. To nije čudno s obzirom na mogućnosti uređaja koji je gotovo stalno uključen. Vek rada baterije je osam sati, plus 250 sati u stendbaj režimu, ali ko je kupio ajfoun da ga drži na stendbaju? Dakle, jedva će vam izgurati radno vreme (ako slušate muziku, naravno), odnosno nije loše da uz njega imate još jedan telefon, za hitne intervencije, kad baterija u ajfounu izdahne.

Za sada nema najava da bi ova sprava mogla brzo da se nađe u ponudi kod nekog od srpskih operatera, ali se može očekivati da se to desi najdalje za godinu dana. Do tada se očekuje novija, poboljšana verzija ajfouna. Što možda i nije tako loše, ako upadnete u onih nesrećnih dva odsto.

Iz istog broja

Lisica i ždral

Zakasnela, samim tim i bespravna seča Turaka

Ljubomir Živkov

Nuspojave

Pod inđijskim zvezdama

Teofil Pančić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu