Mozaik

Formula 1

Nova stara era

I pre početka sezone bilo je jasno da će Ferari dominirati, ali da će to biti ovoliko ubedljivo, e to već nije bilo predvidivo

Promenio sam fotografiju na desktopu kompjutera! Stavio sam Kimija Raikonena (Ferari, u daljem tekstu – "Pijanac"). Mislim, neka stoji makar neko vreme, recimo do naredne trke u Maleziji (8. april), ali prosto da me podseća na fascinantan način na koji je "Pijanac" pobedio. Ne samo da je vozio seriju najbržih krugova već je ućutkao sve one koji su mu zbog "kafanskih ekscesa" u pauzi između dve sezone predviđali ili makar priželjkivali loš(ij)e rezultate. Hladnokrvni Finac je ostao dosledan, dva-tri smeška na podijumu i onda opet – kamena faca!

"Sada dobro stojimo i moramo raditi iz sve snage, biti što bolji i pokušati da pobedimo na što više trka", rekao je "Pijanac" kao da se podsmeva. I stvarno, baš bih voleo da ga vidim za šankom Ateljea 212, nešto mislim da bi se uklopio!

E sad, drugi vozač Ferarija, Felipe Masa, imao je peh sa menjačem na zvaničnom treningu, pa su mu još i promenili motor, zbog čega je startovao sa poslednjeg mesta. Završio je trku kao šesti, što je posledica pre svega dobre timske taktike (jedno svraćanje u boks na dolivanje goriva i promenu guma), ali ne i dovoljno agresivne vožnje. I može šef tima Žan Tod da priča koliko hoće o tome da nema "prvog vozača", da obojica imaju isti tretman u ekipi i da su "dokazali da su brzi, ali da moraju biti i pouzdani"… Ma daj, Žane! Pa razlika od skoro dve sekunde u najboljem krugu za "Pijanca" u odnosu na Masu ipak mnogo kazuje… Ali, da ne žurim sa zaključcima, da sačekam trku u koju će obojica regularno ući – pa da vidim. Da, ostali su već počeli da optužuju Ferari da "ima deblju dasku ispod poda bolida". Odgovoreno im je: "Tužite nas FIA."

Ostavimo li pobednika po strani, prava priča u Melburnu bio je Luis Hamilton (Meklaren), debitant koji je završio trku mestom na podijumu, bio je treći. Kao da su ga urekli, ne daj bože, "kosio je travu" uvek u istoj, poslednjoj krivini pred ciljnom ravninom. Pa ipak, Englezi su jedva dočekali heroja koga nisu imali još od vremena Džemsa Hanta i Najdžela Mensela, Dejmon Hil se ne računa jer mu je harizma bila jednaka broju dlaka na žabi. "Hamilton – trka se kao pravi budući šampion", napisao je "Dejli telegraf", a bivši višestruki šampion Niki Lauda je izjavio da "nikad nije video debitanta u Formuli 1 koji je provezao tako perfektnu trku i to protiv tako oštrog protivnika u bolidu istog tima – Fernanda Alonsa". Katalonac je, rekoh, najviše polzovao od Hamiltonovih grešaka, ali i odlične vožnje u nekoliko krugova, koliko je sačekao da posle Luisa ode u boks. Dovoljno da mu otme drugo mesto.

Veoma zanimljiva priča je i BMW Zauberov Nik Hajdfild, koji je četvrti prošao kroz cilj. Iako je minhenska firma stvarno spakovala odličan, pre svega brz motor, izgleda da je napredak u aerodinamici bio ono što je donelo ovako dobar plasman timu koji se konačno oslobodio epiteta autsajdera. Ono što je više nego zanimljivo jeste to da je on, a ima samo ugovor da vozi u ovoj sezoni, odmah posle ovako dobrog rezultata tražio od šefova tima da mu daju ugovor i za sledeću sezonu u čemu ga podržava i nemačka štampa. Drugi vozač, Poljak Kubica, koga "projektuju da bude broj jedan u timu", pre nego što je odustao, napravio je četvrto najbrže vreme po krugu!

Šta reći o Djankarlu Fizikeli (Reno) koji je bio peti na cilju, osim citirati zajedljivu izjavu šefa tima Flavija Brijatorea da je Fiziko "u drugom delu trke već bio u hotelu". Za jednog od najstarijih vozača u Formuli 1, koji je i mesta na podijumu gubio zbog dremanja za volanom, ova izjava nije šamar, to je klasičan kroše u vrh brade! Ne mogu reći da se nisam obradovao sedmom mestu Nika Rozberga, ali pre svega zbog sede starine Frenka Vilijamsa koji se ne predaje i, ako je suditi po ovom rezultatu, radovaću se "i jope’ i jope’ i jope’": ko razume – shvatiće. Tojoti je deo (ogromnog) novca koji troši na ovaj sport vratio Ralf Šumaher, za koga mogu slobodno da kažem da će što pre firma napravi najavljivana poboljšanja i što pre on izađe iz senke starijeg brata i prestane da se u izjavama "tuče sa njegovom senkom", utoliko pre postići i bolji rezultat od ovoga. E sad, razume se da tekstovi o trci nisu mogli da prođu bez pomenutog "brata". Meni lično, najviše se dopala rečenica iz "Gazete delo sport": "Šumi je otišao, ali Ferari je ostao!"

A ostali, zapitaće se čitalac? Pa ja se najpre izvinjavam Super Aguriju za koga sam potpuno pogrešno secovao da će nositi fenjer. Pa Takuma Sato me je oduševio na treningu i već tada sam pokupio sve pepeljare u stanu da se pospem pepelom zbog pogrešne prognoze! Trku je obeležio i spektakularan sudar, glupavi potez Dejvida Kultarda (Red bul Reno) koji je pokušao da pretekne Aleksandra Vurca (Vilijams), a da za to nije bilo ni vreme ni mesto i samo što mu nije odrubio glavu! "Ne smem ni da pomislim šta bi bilo da je Dejvidov bolid bio dvadesetak santimetara bliže mojoj kacigi", rekao je Austrijanac posle trke. "Imao sam sreće, neko odozgo gleda na mene."

Iz istog broja

Valjevo – "Republika Kolonija"

Vječnaja pamjat

Dragan Todorović

Zemlja ljudi – Iran (2)

U Mašhadu, na istoku

Momir Turudić, Slaven Kranjc

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu