Kultura

Scena

Loose Assembly

14. Ring Ring Festival

Svakako jedan od najvažnijih muzičkih događaj sezone, Međunarodni festival nove muzike Ring Ring po 14. put u Beogradu, između 13. i 19. maja, na već tradicionalno domaćem terenu Kulturnog Centra Rex, uz jedno gostovanje na Kolarcu.

Ove godine, kao i uvek, publika će uživati u muzici koja nastaje kroz improvizaciju, eksperimentisanje, rizik, muzici koja nastaje baš tu, pred nama, samo za nas, toga trenutka i nikada više. Ona će do Beograda doći sa raznih strana sveta, ali će joj nekoliko osnovnih ideja biti zajedničko. Prema rečima selektora festivala Bojana Đorđevića: "Festival je, od samog nastanka, bio mesto gde treba da se pokažu i domaći muzičari, da ubede sebe, a posle i druge kako su jednaki sa onima iz belog sveta, da uspostave kontakte, ostvare saradnju, probiju se dalje." Ove godine domaći muzičari nastupaju sa gostima iz inostranstva, Blank Disc iz Zrenjanina, sa engleskom legendom, gitaristom Keithom Roweom, a Lukatoyboy sa njujorškim trubačem Peterom Evansom. I na specijalnom supersessionu, u subotu 16. maja, u Supermarketu u Višnjićevoj ulici srešće se desetak domaćih umetnika sa nešto više gostiju, svi sa željom da zajedno kreiraju.

Tokom sedam dana ovogodišnjeg festivala, Beograd će svojom muzikom počastvovati između ostalih: Michael Zerang, čikaški perkusionista, improvizator i kompozitor asirskog porekla sa saksofonistom Daveom Rempisom (koga zovu najzaposlenijim saksofonistom u Čikagu). Norvežani Huntsville će svojom kolekcijom raznolikih instrumenata (bendžo, tabla, kontrabas, pedal steel gitara) pokušati da demonstriraju kako se folk muzika oslobađa svojih folk korena i baca daleko u ponore bezgraničja. Nemački titan tenor saksofona Peter Brotzmann će ponovo u Beograd dovesti superbrzog bubnjara Michaela Wertmullera i, sa basistom Marinom Pliakasom pokazati zašto je već više od četiri decenije smatran za najbrutalnijeg džez muzičara ikad.

Pored još mnogo vrednih i ekscentričnih muzičara koji će ove godine uveličati Ring Ring festival svojim radom, svakako ne treba zaobići ni legendarni sardinijski pevački kvartet Tenores di Bitti, čije će trčanje kroz istoriju i tradiciju pred našim razrogačenim očima (i ušima) bez sumnje biti jedan od najspektakularnijih momenata festivala. Sem ako im tu titulu ne preotmu australijski The Necks, trio koji već godinama naizgled iz prozirnog vazduha izvlači najsuptilniji, najkrhkiji jazz bez početka i bez kraja.

Spisak od čak 14 koncerata, uz dva predavanja, već ustaljenu izložbu fotografija u Rexu, nekoliko promotivnih koncerata i predstava, najavljuje nikad bogatiji program festivala, a sve informacije se mogu naći na www.ringring.rs.

Iz istog broja

Koncert

Traktori i trabanti

Dragan Kremer

Pozorište

Podgrejani restlovi

Ivan Medenica

TV manijak

Rog izobilja na SOS kanalu

Dragan Ilić

Lični stav

Sarajevo i ja

Vladimir Kecmanović

Knjige – Orhan Pamuk, Muzej nevinosti

Baš ti, baš taj Nišantaš

Muharem Bazdulj

Beogradska "Noć muzeja"

Putovanje na kraj noći

Sonja Ćirić

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu